​Скандал - още един от „независимите“ одитори на КТБ със сметки в банката

Разполагал ли е Николай Гърнев с вътрешна информация, за да спаси парите си от закъсалия трезор на Цветан Василев?

Николай Гърнев, управляващ съдружник на Ernst & Young, който е един от одиторите, писали специалния доклад за фалита на КТБ е имал две депозитни сметки във финансовата институция - спестовен влог за 21 457 евро и безсрочен депозит за 41939 лв. (виж прикачените файлове). Той е успял да ги закрие светкавично два дни преди банката да бъде поставена под особен надзор - на 18.06.2014 г., след като е изтеглил сумите по тях. Това научи Faktor.bg от свои източници във финансовите среди.

Гърнев е управляващ съдружник в консултантската компания Ernst & Young от юли 2013 година.

Както в случая с "Делойт и Туш", чийто управляващ съдружник Силвия Пенева (виж ТУК разследването на Faktor.bg) бе уличена, че не е съобщила за конфликт на интереси и сериозна финансова зависимост в КТБ (2.5 милиона лева) и Гърнев не е подал такава декларация.

Формално той не е излъгал и нарушил етичните норми, тъй като е изтеглил парите си два дни преди КТБ да поиска да бъде поставена под специален надзор. Въпросът обаче е, че Ernst & Young е едно от трите дружества, които са писали специалния доклад за обявяването на банката в несъстоятелност и остава да тежи съмнението, че експертът е разполагал с изпреварваща информация за състоянието на трезора, за разлика от други клиенти, които потънаха със спестяванията си. Те бяха залъгвани от уверенията на подставени анализатори, които внушаваха, чрез медиите, че банката е стабилна и няма опасност.

Действията на Гърнев, не са незаконни, но дали е морално одитор да премълчи, че е имал сметки в КТБ.

Важен въпрос, който практически е невъзможен за доказване без средствата на финансовото разузнаване и без специални разузнавателни средства е, дали Гърнев е разполагал с вътрешна информация, получена от КТБ или БНБ, за да успее да "спаси" парите си.

Faktor.bg научи от свои източници в банковите среди, че от следобеда на 11 юни до затварянето на касите на КТБ в 17 часа на 19 юни са изтеглени и прехвърлени по други банки между 850 и 880 милиона лева все от специални клиенти.

Кои са привилегированите депозитарите е повече от важен въпрос, защото те със сигурност са били хора и фирми, разполагащи със секретна вътрешна информация.

Вече стана ясно, че както банковият надзор на БНБ, който разполага с 24 часова дистанционна връзка с банките, така и ДАНС, и финансовото разузнаване са проспали аферата с КТБ.