Емил Хърсев: 10 млрд. ще ни струва фалитът на КТБ

Най-лошият и скъпият вариант е КТБ да бъде обявена в несъстоятелност.

Това става ясно от думите на финансистът Емил Хърсев.

Вече има оценки, че това ще струва на страната ни поне 10 милиарда лева като и един спад на кредитирането и на брутния вътрешен продукт. Не вярвам обаче това да доведе до системен проблем, но със сигурност ще доведе до рецесия, коментира Хърсев и допълни, че към този момент нищо не показва наличие на идея за подпомагане и спасяване на КТБ.

„Когато човек е болен и Бърза помощ дълго не идва, в един момент, колкото и да е издръжлив той, умира”, даде разбираем пример финансистът.

Според него критиките, които ни отправя Европейския банков надзор по отношение на КТБ, са съвършено преднамерени и България отново се ползва в познатото ни качество – на момчето за бой, което се наритва, за да се сетят другите батковци.

„Аз мисля, че правилната позиция на българското правителство е да участва в една съдебна процедура пред съда в Люксембург, за да се докаже, че тази фриволна и едностранчива позиция на европейската комисия не отговаря на самата директива. Това е едно ново, модерно тълкувание, което комисията даде. Считам, че то ще срещне сериозен отпор не само от България, но например и от Унгария и Германия, които

имат аналогичен на българския режим при изплащането на гарантираните суми по депозитите -

това става след обявяване на несъстоятелност от съда”, коментира Хърсев и добави, че в нашето законодателство както и в германското, австрийското, и унгарското решението на съда е онова, което казва, дали банака е платежоспособна или не.