Опозицията против проучванията за шистов газ в България

Опозицията в България е против отмяната на мораториума за проучване и добив на шистов газ в България. Това стана ясно от отговор на Бойко Борисов на журналистически въпрос в парламента за участитето на Уесли Кларк в учредителен конгрес на родна партия.

Бойко Борисов разказа, че ген. Уесли Кларк работи за американска фирма, която се занимава с добив на шистов газ. Между двамата запасни генерали е имало няколко срещи, на които  Кларк е лобирал за отмяна на мораториума за шистов газ. Но това няма да стане, категоричен беше лидерът на ГЕРБ. 

Името на ген. Уесли Кларк, бивш главнокомандващ войските на НАТО в Европа, последните дни нашумя по повод неговото присъствие като гост на учредителното събрание на партията на Бареков. Ген. Кларк работи във фондацията на бившия президент Петър Стоянов, който също каза добри думи за Бареков преди дни, предизвикали бурни реакции. 

Темата за шистовия газ отново стана актуална в Европа след като Европейската комисия преди седмица даде препоръка в свой документ за разширяване и облекчаване добива на шистов газ сред страните членки, като възможност за осигуряване конкурентостта на европейската икономика и енергийната независимост на ЕС.