Хампарцумян: Ако някой знае за извършено престъпление в КТБ, е неморално да мълчи

Василев и Искров са били приятели, но банкерът е злоупотребил с това

Държавата трябва да направи усилия да си върне част от парите на КТБ, но това трябва да се доказва в съда. Такива дела се точат дълго не с особено успешни резултати за събирането на публичните пари. Това обяви по Би Ти Ви банкерът Левон Хампарцумян.

Според него въпреки вероятността да бъдат заведени дела на граждани с депозити в КТБ срещу държавата, България трудно може да бъде осъдена толкова лесно.

Не вярвам, че България ще бъде осъдена. Всички спорове ще се решават в съдилищата, затова не мога да правя разсъждения, това ще бъде спекулативно. Но всяка една страна в един такъв търговски спор, има право да си търси правата, обясни банкерът.

Помолен да коментира скандалния клип с Иван Искров и Цветан Василев, който бе тиражиран от медиите, Хампарцумян беше пестелив.

Според мен този клип няма да мине кастингите на „България търси таланти“. Но от него е видно, че тези хора са били приятели. Най-вероятно Василев е злоупотребил с това приятелство предвид случилото се с КТБ. Но какви са причинно-следствените връзки с тази банка – аз не съм компетентен да коментирам. Сигурен съм обаче, че ако не се бяха случили нещата с КТБ – този клип щеше да има стойност само за личните и частни архиви, посочи шефът на Уникредит Булбанк.

Той подчерта, че е очевидно, че беше злоупотребено с огромен публичен ресурс. И ако спрем да питаме – никой няма да понесе отговорност.

Обществото трябва да пита институциите. Аз не зная повече от детайлите около КТБ, защото има така наречена банкова тайна. Но има институции, които могат да хванат причинно-следствените връзки на случилото се в КТБ. С поведението си Цветан Василев, според мен, ни казва, че има информация, която може да бъде компрометираща. Но ако някой знае за извършено престъпление, а се премълчава – това е меко казано непочтено, каза още Хампарцумян. 

Шефът на „Уникреди Булбанк“ не се ангажира да коментира дали се ограбват активите на КТБ, тъй като няма нито административна отговорност, нито участие в тази банка…

Нямам информация за това дали се ограбват активите на КТБ -това е мач който се играе на съседния стадион, посочи банкерът и добави, че той може да коментира единствено банката, която той управлява.

Искам да ви уверя, че моята банка е в перфектно състояние и работи добре, бе лаконичен Хампарцумян.