Калфин в Москва: Европа днес няма алтернатива на руския газ

София смята да проучи условията, по които Русия планира да доставя газ в Турция и да повдигне въпроса на европейско равнище

Българското правителство не вижда към сегашния момент алтернатива за доставките на руски газ за Европа и е готово да проучи условията за доставка на природен газ по "Турски поток", е заявил вицепремиерът Ивайло Калфин на среща в Москва, цитиран от "Интерфакс".

"Сега Европа се опитва да ограничи доставките на руски газ. В сегашния момент обаче той няма алтернатива. Това е позицията на българското правителство и има смисъл да поработим заедно и да осигурим възможно най-изгодните условия за доставяне на руски газ в Европа", е казал Калфин на среща с Комитета по международни работи на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Константин Косачов.

Той е отбелязал, че София смята да проучи условията, по които Русия планира да доставя газ в Турция и да повдигне въпроса на европейско равнище с цел "разделяне на потоците" и съживяване на проекта "Набуко".

По думите му, предадени от руската агенция, България принципно е заинтересована да запази статута си на транзитираща страна, докато за вътрешното си потребление е готова да разгледа и алтернативни източници. "Потреблението в страната не е чак толкова високо - около 3.5 - 4 млн. куб. м годишно, така че за него са възможни различни алтернативи," е казал Калфин.

"Следим изявленията на президента на Русия Владимир Путин и обявяваните решения и разбираме промените в приоритетите на руската страна. За нас е важен принципният въпрос - газът да се доставя на държавите от ЕС при най-добрите условия", е казал Калфин.

Българският вицепремиер е изтъкнал, цитиран от ТАСС, че икономиката на страната търпи загуби от санкциите на ЕС срещу Русия и контрасанкциите на Москва. "Създалата се ситуация не устройва правителството", е подчертал той.