Зеленски свиква Съвета Украйна-НАТО заради критичния недостиг на ПВО

Той поиска "истинско равенство в защитата от терора"

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Киев инициира заседание на Съвета Украйна-НАТО, съобщи президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към украинците.

Той отбеляза, че с партньорите непрекъснато се водят преговори за укрепване на възможностите на Украйна да се защити от Русия, предаде Униан.

"Работим за това да получим повече реална помощ. За това да постигнем истинско равенство в защитата от терора, когато и за нас тук, в Украйна, в Европа, и в други части на света ще действат еднакви, действително равни правила, когато се сблъскваме с еднакви прояви на терор, еднакви удари с ракети и дронове", подчерта украинският президент.

Той отбеляза, че животът на всеки човек трябва да се цени еднакво.

По-рано Зеленски се обърна към партньорите, като посочи, че биха могли да защитят Украйна както защитиха Израел. От Белия дом обаче заявиха, че става дума за различни конфликти и нива на заплаха, затова украинците няма бъдат защитавани по същия начин както израелската страна.   

"Какво ли не чухме за тези два дни. За различни конфликти – тук, в Европа, и в Близкия изток, различни нива на заплахите, различно въздушно пространство. Макар че са еднакви "шахедите" и балистичните ракети... Чухме за различни заплахи от ескалация. Но нима човешките животи са различни, нима е различно достойнството на хората? Не. Все едно, ние ценим всеки живот. Трябва да го ценим. Трябва да го защитаваме на едно и също ниво от терора. Украйна ще поиска свикване на заседание на Съвета Украйна-НАТО за защита на небето, доставки на ПВО, съответните системи и ракети." – каза още Зеленски.

Превод Faktor.bg