В Украйна започна военното учение Rapid Trident на 15 страни, сред които е и България

В обучението ще се включат военни и от САЩ

На територията на Украйна започна военното учение Rapid Trident с участието на военни части от 15 страни, между които и САЩ, предава украинската информационна телевизия "Канал 5", цитирана от "Фокус". Учението ще се проведе в района на военната база край град Яворов, на около 50 км западно от град Лвов и в него ще участват общо 2500 военнослужещи от САЩ, Украйна, Канада, България, Грузия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Великобритания.

Молдовското участие до самото начало на учението беше под въпрос, след като президента на страната Игор Додон разпореди да се отмени подготовката на военнослужещите и обяви отказ от участие в Rapid Trident.
Въпреки това, по решение на правителството, молдовските военни са пристигнали в Украйна. Контингентът на САЩ и Канада има численост от 500 души, а Украйна участва с около 1000 военнослужещи, повечето от които с боен опит от военните действия в Донбас.
В учението ще има лека бронирана техника, както и два хеликоптера "Ми-8" и самолети "Ан-26" и "С-130" за медицинска евакуация и транспортиране на личен състав. От украинска страна командващ на учението е полковник Сергей Литвино, а от американска - полковник Дейвид Джордан.

Rapid Trident ще продължи две седмици и започва дни преди началото на руско-белоруското учение "Запад 2017", в което ще се включат 12 700 военни на двете страни. Полша и прибалтийските държави - Литва, Латвия и Естония, вече изразиха загриженост от засиленото руско присъствие близо до границите си.