Унгария обмисля "Закони за спиране на Сорос" срещу имигрантите

Те са насочени срещу местни организации, които подпомагат нелегалните мигранти

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Унгарското правителство предложи поредица закони, предвиждащи данъчно облагане и евентуално глоби за местни организации, подпомагащи нелегалната имиграция и получаващи чуждестранно финансиране, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер заяви вчера, че подобни организации ще подлежат на задължителна съдебна регистрация и ще плащат данък в размер на 25 процента от финансирането си от чужбина. Организации, които не се регистрират и за които властите сметнат, че подпомагат нелегалната имиграция, може да бъдат глобявани.

Правителството заяви, че преди проектът да бъде внесен за разглеждане в парламента, той ще бъде подложен на обсъждане. Пакетът е наречен "Закони за спиране на Сорос".

Унгарските власти смятат, че американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос донякъде е една от причините за предизвикателствата пред ЕС по отношение на миграцията, защото финансира организации, защитаващи правата на бежанците, отбелязва АП. Унгарският премиер Виктор Орбан е противник на имиграцията, особено на мюсюлманите.