Турция и Ирак започнаха съвместни военни маневри, заканват се на Иракски Кюрдистан

Турският президент Ердоган нарече референдума на иракските кюрди нелигитимен

Турските въоръжени сили и иракската армия започнаха вчера съвместни военни маневри край границата със Северен Ирак, близо до ГКПП Хабур.
  Военните учения на двете армии се провеждат на фона на възникналото напрежение между Турция и Северноиракското кюрдско ръководство във връзка с провеждането на референдума за независимост на Кюрдистан, който се смята за заплаха за сигурността на Турция, съобщи БТА. 
  Преди това бе обявено, че военните маневри ще започнат на днешния ден, 26 септември.
  Но с флаш новина, излъчена снощи по турските медии, бе обявено, че иракската армия и турските въоръжени сили са започнали на границата с Ирак военни маневри в широк мащаб.  Новината бе потвърдена и от щаба на иракската армия. 
  Според информация в сайта на турските въоръжени сили всъщност турската армия е започнала военните маневри още на 18 септември 2017 г. в района на Силопи (провинция Хабур).
   В момента се изпълнява третият етап от маневрите, се посочва в съобщението. Поместени са и снимки на въоръженията и на турските и иракските войници на границата, развяващи турски и иракски знамена. 
  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди вчера за възможно нахлуване на турската армия в Северен Ирак. "Някоя нощ може внезапно да дойдем", каза Ердоган. 
  Преди три дни турският парламент удължи с още една година мандата на турската армия за провеждане на трансгранични операции в Ирак и Сирия.
  Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също подсказа за възможен вариант на военна намеса, ако тюркменското население в Северен Ирак бъдат подложени на атаки от страна на кюрдите.
   Турските източници съобщиха, че засега ГКПП Хабур на турско-иракската граница е частично отворен. Преминаването става строго контролирано, посочи турският министър за митници и търговия Бюлент Тюфенкчи.
  Предполага се, че засега граничният пункт остава отворен заради тировете, които внасят петрол от Северен Ирак в Турция. Междувременно голяма част от цистерните, доставящи петрол, са спрели курсовете до Северен Ирак поради рискове за сигурноста им, съобщиха турските превозвачи.
  Ердоган нарече референдума на иракските кюрди нелигитимен и посочи, че Анкара никога няма да го признае за законен. Вчера той заплаши да спре износа на петрола на Северен Ирак през Турция.
  Според експерти такава възможна санкция на Турция ще блокира не само икономиката на Северен Ирак, която е силно зависима от петрола, но е възможно да доведе и до крах на политическата кариера на Максут Барзани, която е тясно свързана с референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.