Ципрас към Йълдъръм: Решението на съда, да не се екстрадират военните, трябва да се уважава

Анкара уважавала решението на гръцки съд, но пак си иска офицерите, нарочени за пучисти

Решението, което гръцкият съд е взел, а именно да не се екстрадират 8-те турски военни, които избягаха в Гърция след миналогодишния опит за преврат в Турция, трябва да се уважава, смята гръцкият премиер Алексис Ципрас, предава Reuters. Той каза това по време на съвместна пресконференция  на пресконференция в Атина с турския си колега Бинали Йълдъръм. „Гръцката правосъдна система взе решение по този въпрос, което трябва да се уважава“, заяви Алексис Ципрас.

Анкара уважава решението на гръцки съд да не предава на Турция избягали участници в опита за военен преврат, но въпреки това смята за необходима екстрадицията. Това заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм с гръцкия си колега Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Турция иска осемте военнослужещи да бъдат екстрадирани, за да ги съди за шест деяния, в това число за опит за убийство на президента на страната, за опит за сваляне на правителството и за опит за смяна на конституционния ред. 

„Уважаваме решенията на правосъдните власти на Гърция. Да, съдебната и политическата власт са разделени, но Турция всъщност преживя много тежки времена. Искаме да ни бъдат предадени тези пучисти и не желаем те да навредят на отношенията между нашите страни”, посочи Йълдъръм.