Стив Ханке: Въвеждането на еврото няма да е добре за България

Страната ни може да добива шистов газ, образованието е проблем

Стив Банке

Стив Банке

У нас трябва да продължи да действа валутният борд, категоричен е неговият “баща” Стив Ханке. В интервю за “Дарик” известният икономист определи като “голяма” грешка намерението на българското правителство да кандидатства за еврозоната. Той каза още, че намаляването на регулаторните режими в България ще доведе до значителен ръст на икономиката ни. По думите му, европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката.

Краткосрочните ми наблюдения от последните години са свързани с подобряването на икономическата среда, както и с краха на четвъртата по големина банка КТБ - каза още икономистът. - Но въпреки това вашата икономика успя да се стабилизира. Налице е ръст, инфлацията е на разумно равнище. На фона на други европейски държави нивото на безработицата е много ниско. Размерът на кредитирането си възвръща нивата отпреди краха на КТБ. Всичко изглежда в рамките на нормалното. В дългосрочен план обаче са необходими наистина големи реформи.

Според Стив Ханке последната голяма реформа у нас е била преди около 20 години с въвеждането на валутния борд.

“Ако погледнете Съединените американски щати, Европа отбелязва икономически ръст едва около процент. Докато шистовият газ доведе до истинска революция в Америка. ЕС и в частност България не инвестират достатъчно в иновации. България също би могла да произвежда шистов газ. Трябва да отбележа, че нещо изключително важно за развитието на иновативната икономика е образованието, което е проблем в България.

Що се отнася до частния сектор, там нищо не се е променило, смята икономистът. Брутният вътрешен продукт е 6 хиляди долара на глава от населението, а може да бъде 10 хиляди долара.