След изригването на Етна - важни новини за пътуващите до и от Сицилия

Само няколко седмици след като пътуванията до Сицилия бяха възпрепятствани заради горските пожари, полетите, които трябваше да пристигнат или заминат от сицилийското летище Катания тази сутрин бяха спрени, заради изригване на вулкана Етна. Това е един от най-активните вулкани в Европа и често изригва, но по-големите изригвания могат да причинят облаци пепел, които са разрушителни и опасни за въздушния трафик.

Ето всичко, което трябва да знаете за изригването на вулкана Етна и как то ще се отрази на пътуването до и от Сицилия.

В неделя, 13 август, стратовулканът Етна в Сицилия изригна, изпращайки облак пепел над източното крайбрежие на острова. Има съобщения за дъжд от пепел и целият въздушен трафик до и от летищата в Катания и Комизо е спрян до второ нареждане.

Кои сицилиански летища бяха принудени да затворят?

Освен летището в Катания, което е най-популярното на острова, по-малкото близко летище Комизо също е затворено. Служители от летището в Катания казаха в понеделник сутринта, че всички полети, които трябва да излязат или кацнат на летището, ще бъдат спрени.

Безопасно ли е да пътувате до Сицилия?

Докато официалните лица не обявят, че въздушното пространство в източна Сицилия отново е свободно, всички пътувания до и от летищата в Катания и Комизо в момента са спрени. Пътуващите, които са възнамерявали да летят от Катания тази сутрин, са върнати в хотелите, пише bTV.