Швеция обвини руската "сенчеста флотилия" от танкери за шпионаж в Балтийско море

Може да се превърне в "трагедия за сигурността, както и за околната среда"

Руската "сенчеста флотилия" от петролни танкери вероятно извършва шпионаж в Балтийско море, заяви началникът на шведските военноморски сили Ева Скуг Хаслум пред националната телевизия SVT, предаде БГНЕС.

Флотът в сянка се съскои от остарели петролни танкери - в голямата си част незастраховани и с прикрита руска собственост. Кремъл ги използва за транспортиране на петрол над ценовия таван от 60 долара за барел, който ЕС, САЩ и страните от Групата на седемте (Г-7) наложиха през декември 2022 г., като част от усилията за намаляване на приходите на Москва от изкопаеми горива.

Установено е, че някои от корабите от флота притежават комуникационно и сигнално оборудване, което обикновено не се свързва с товарните кораби - това означава, че те може да се използват за хибридни операции.

Оборудването може да служи за прехващане на комуникации или за извършване на други шпионски действия.

Освен заобикалянето на санкциите и евентуалните шпионски дейности, флотът в сянка може да представлява потенциална заплаха за околната среда. През ноември 2023 г. "Файненшъл Таймс" съобщи, че Дания може да започне да инспектира и евентуално да блокира транзита на руски петролни танкери, които оперират в нейни води без западна застраховка.

Тъй като западните застрахователи няма да покриват кораби, нарушаващи ценовия таван, този ход вероятно ще доведе до значително въздействие върху транзита на петрол през Балтийско море. Не е ясно дали Дания е постигнала някакъв напредък по изпълнението на плана.

Хаслум подчерта опасенията относно възможното въздействие върху Балтийско море, като заяви, че флотът в сянка може да се превърне както в "трагедия за сигурността, така и за околната среда". /БГНЕС