Шолц скастри Путин да не се позовава на Кант

"Агресивната война на Русия срещу Украйна противоречи на всички основни принципи на философа", каза германският канцлер

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че президентът на Русия Владимир Путин няма право да се позовава на немския философ Имануел Кант в изказванията си, пише "Die Zeit", цитиран от Bgonaor.

На церемония по случай 300-годишнината от рождението на Кант канцлерът на Германия заяви, че агресивната война на Русия срещу Украйна противоречи на всички основни принципи на философа.

"Путин няма и най-малка причина да се позовава на Кант, но режимът на Путин все още се стреми да присвои Кант и работата му практически на всяка цена", смята канцлерът.

По думите му идеите на Кант за човешките права и човешкото достойнство, както и мислите му за войната и мира, не могат да се съчетаят с войната и с това, което Путин практикува в страната си.

"Руските атаки и разрушения в Украйна символизират желание за разрушение, което малцина от нас в Европа на XXI век биха сметнали за възможно заради неговия излишък", добави политикът.

Кант е роден в Кьонихсберг, днес Калининград, присъединен към СССР след Втората световна война.

По-рано губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов обяви, че Кант е "руски трофей, както всичко останало в Калининградска област".

В началото на годината Путин коментира, че сред философските писатели Николай Бердяев и Имануел Кант са му близки.