Само Litasco може да доставя петрол на „Лукойл-Нефтохим“

„България търси купувачи за бургаската рафинерия"

„Рафинерията все още принадлежи на „Лукойл“, а нейната търговска структура Litasco просто е спряла да доставя петрол с руски произход за този завод от март, но доставя петрол от други страни, по-специално от Ирак, Тунис и Казахстан. Никой друг освен Litasco "няма право да доставя нефт на тази рафинерия“, подчерта източникът, цитиран от БГНЕС.

Преустановяването на доставките на руски петрол за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас от март 2024 г. не означава, че компанията губи възможността да снабдява тази рафинерия със суровини. Това заяви пред азерската агенция Trend източник, запознат със ситуацията.

Още през декември 2023 г. българският парламент единодушно одобри закони, ограничаващи износа на бензин, получен от руски нефт, от 1 януари 2024 г. Освен това законът предвиждаше преработката на петрол с руски произход в рафинерията на „Лукойл“ (единствената голяма рафинерия в България) в Бургас да приключи на 1 март 2024 г.

Освен това през декември миналата година „Лукойл“ обяви, че планира да преразгледа бизнеса си в България „поради политически решения на българското ръководство“.

Капацитетът за преработка на петрол на бургаската рафинерия надхвърля осем-девет милиона тона годишно, като произвежда пълна гама от петролни продукти и служи като основен доставчик на горива за българския пазар.

„България търси купувачи за бургаската рафинерия на Черно море, но няма ясни условия. В момента нито една компания не може да гарантира непрекъснати доставки на петрол за този завод и не е готова да го закупи.“ - твърди източникът.

По отношение на перспективите за доставка на петрол за бургаската рафинерия от SOCAR Trading, филиал на Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), източникът коментира, че въпреки че SOCAR работи в България от почти една година, тя притежава 10-годишен лиценз само за търговия с газ, а не с петрол.

„Litasco притежава монополно право за рафинерията в Бургас. Що се отнася до SOCAR Trading, тя може да продава газ на потребителите в България от различни източници, включително от Азербайджан“, обясни източникът.

България разглежда SOCAR като един от потенциалните купувачи за бургаската рафинерия, но азербайджанската страна е загрижена за сложната логистика.