Руският върховен съд отказа за втори път да разгледа жалбата на критика Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза

Руският Върховен съд отложи разглеждането на жалбата на известния критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза срещу присъдата му от 25 г. лишаване от свобода, която излежава в наказателна колония в Сибир. Той настоя опозиционерът да присъства лично в съдебната зала въпреки "притеснителното му здравословно състояние", за което съобщи адвокатката му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това става ясно от изявлението пред журналисти на неговата защитничката Мария Ейсмонт след днешното закрито заседание.

"Притеснителното му здравословно състояние" прави пътуването от наказателната колония в Омска област до Москва опасно, обясни Ейсмонт. По думите ѝ довеждането на Кара-Мурза в съда може да отнеме "до един месец", понеже той трябва да пропътува 2700 километра.

Трансферите на задържани обикновено се извършват с влак.

Върховният съд за втори път отлага разглеждането на жалбата на Кара-Мурза, който през април м.г. бе осъден на 25 г. затвор по обвинение в "държавна измяна" и разпространяване на "лъжлива информация" за руската армия, припомня АФП.

В момента опозиционерът е поставен в единична килия и ще остане в изолация поне до 26 май. И не е виждал нито един от затворници от пристигането си в Омск" през септември, посочи неговата адвокатка.

42-годишният Кара-Мурза има руско и британско гражданство. Той страда от здравословни проблеми, произтичащи най-вече от двете му отравяния през 2015 и 2017 г., зад които според известния критик на Кремъл стоят руските власти.

Адвокатите му настояват за анулиране на присъдата му поради липса на доказателства за извършено престъпление.