Рестарт на концесията за летище София

До края на българското европредседателство ще има подадени оферти

Снимка: архив

Снимка: архив

До месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище София, които правят Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и тогава ще може да бъде рестартирана концесията за аерогарата в столицата. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде "24часа".

Министърът заяви още, че до края на българското европредседателство ще има подадени оферти за концесията на аеропорта. Процедурата за концесионирането на летището бе започната през май 2016 г., няколко пъти беше удължавана по искане на кандидатите, но бе прекратена по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков. 

В анализите си двете банки консултанти, ще разгледат и резултатите на летището от 2015 и 2016 г., които бяха рекордни. Преди време Московски каза, че ако са излезли и данните за 2017 г., която беше третата рекордна година, ще бъде включена и тя.

Припомняме, че при първото обявяване на концесията беше поискано еднократно авансово плащане от концесионера в размер на 550 млн. лв., като се разчиташе с парите да се погасят дългове на БДЖ, както и да се купят нови влакове.