Путин посети Крим с култово място за елита на пионерската младеж

Легендарният детски лагер Артек,създаден през 1925 г. по идея на Ленин, бе в границите на независима Украйна

Руският президент Владимир Путин посети украинския полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., предаде Франс прес. Киев веднага определи посещението като нарушение на украинския суверенитет.

В Крим Путин посети легендарния детски лагер Артек, разположен на брега на Черно море, се казва в комюнике на Кремъл. "До не много отдавна Артек преживяваше трудни времена. Но сега той е на път да се възроди, и се възражда като международен ваканционен център", заяви руският президент в реч пред младите посетители. След разпадането на СССР през 1991 г. Артек остана, също като Крим, в границите на независима Украйна и приемаше украински деца. През 2009 г. лагерът се намираше на ръба на фалита. След анексирането на Крим лагерът отвори отново врати и започна реновирането му. Създаден през 1925 г. по идея на Ленин, първоначално Артек е бил санаториум за деца, болни от туберколоза. По-късно лагерът постепенно става култово място, посрещайки елита на пионерската младеж. Филми и песни от епохата провъзгласяват, че "приятелството се ражда в Артек".

"Тук се научава основното: да бъдем приятели. И аз ви подканвам към това. Откъдето и да идват другите деца на вашата възраст, винаги трябва да знаете, че те са ваши приятели", подчерта Путин, цитиран в комюникето. Украинското министерство на външните работи порица посещението на руския президент. "Украинската страна смята това посещение за грубо нарушение на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на министерството, цитирано от ТАСС.