Пробив в сигурността на Европол - изчезнали са секретни хартиени документи

Изчезнали са от хранилище във вътрешността на сградата

Осъществен е сериозен пробив в сигурността на полицейската служба на ЕС – Европол, съобщи БНТ с позоваване на онлайн изданието "Политико". Уточнява се, че са изчезнали поверителни документи на високопоставени представители на институцията, в резултат на което в нея е настъпила криза.

Според "Политико" се е предполагало, че въпросната класифицирана информация е била съхранявана под ключ в хранилище дълбоко навътре в сградата на щабквартирата на Европол в Хага, Нидерландия.

Пакет от документи от категория "строго поверително" обаче е изчезнал миналото лято, сочи информация на изданието, което допълва, че оттогава европейската полицейска служба не може да разгадае мистерията.

Според информация за вътрешно ползване, до която са достигнали от "Политико", както и от разговори с бивши и настоящи служители, в някакъв период преди септември 2023 г. от споменатото хранилище са били изнесени досиетата на хартиен носител на изпълнителната директорка на "Европол" Катрин де Бол и на други високопоставени представители на правоприлагащата агенция.