Порожанов: Намерихме промени в Закона за горивата, ще заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец

В последните години този сектор е на светло, с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи

Снимка: Пресслужба на кабинета

Снимка: Пресслужба на кабинета

Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среща при премиера Бойко Борисов със зърнопроизводителите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец, съгласно закона и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, заяви Порожанов.

По думите му са се създавали предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана. „Имахме много разговори. Благодаря на г-н Емил Димитров за това, че се включи във всичките тези разговори, включително и вчера в МЗХГ, за да намерим промени в закона, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, тъй като в последните години този сектор е на светло с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи“, допълни той.

Попитан за коментар за това, че животновъди от Пловдив са поискали да се въведат държавни кланици и регламентирани държавни цени по отношение на изкупното месо, Порожанов заяви: „На вас как ви звучи това нещо? Подобно предложение не е идвало при мен. Връщаме 25-30 години назад, но ако има такова предложение, аз ще го обсъдя с тях. При мен такова не е идвало“.