Politico: Конгресът на САЩ отпусна $300 млн. на Украйна, но те бяха похарчени преди 4 месеца

В края на миналата седмица Конгресът на САЩ одобри 300 милиона долара военна помощ за Украйна. Това е първия нов транш финансова военна помощ за Киев от повече от година. Тези пари, отпуснати по линия на „Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна“ (USAI), бяха включени в бюджета, гласуван от Конгреса и подписан от президента на САЩ Джо Байдън в събота, информира УНИАН.

Както пише Politico обаче, има един проблем - тези пари вече ги няма, тъй като вече са били изразходвани като част от инициативата USAI още през ноември, каза пред изданието представител на президентската администрация.

Така че по същество това беше символичен ход и 300-те милиона долара „не могат да бъдат използвани сега“, каза един служителите в президентската администрация пред Politico. По-скоро това беше сигнал от Вашингтон, че САЩ не са излезли от играта, гарантираща помощта за Украйна.
В същото време, отбелязва Politico, дори и да бяха налични тези средства, парите нямаше да променят хода на войната и единственото решение според Белия дом и Пентагона е Камарата на представителите да отпусне десетки милиарди долара нова помощ за Украйна.

„Министерството на отбраната многократно е призовавало Конгреса да предприеме допълнителни действия в подкрепа на Украйна в момент на нужда и да попълни американските доставки“, каза говорителят на Пентагона майор Чарли Диц. „Това е жизнено важно за Украйна – няма друг начин да се посрещнат огромните нужди, които има Украйна в конфликта с Русия“.

Превод: Faktor.bg