В Рим откриват изложба на сестри Калимерови - известни и у нас, и в чужбина

Таня и Маруся Калимерови

Таня и Маруся Калимерови

На 8 февруари, четвъртък, от 17:00 часа, в престижната централа на Фондация “Марко Бесо” ще бъде открита изложба на българските художнички Таня и Маруся Калимерови, които от дълги години живеят и творят в Италия. 

Събитието официално ще бъде открито в 18:00 часа, когато приветствие към публиката ще отправи Тодор Стоянов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Италия. 

На него ще присъстват д-р Жана Яковлева, Директор на Българския културен институт в Рим, д-р Лучо Ричети, управител Фондацията, Проф. Лило Бартолони, директор на “Студио Аперто”, както и представители от българското посолство и Българския културен институт в Рим, на българската общност, на академичните и художествени среди, журналисти и приятели на именитите българки.

izlojba_kalimerovi_2024.jpg

ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Маруся и Таня Калимерова е едно от малкото, но много интересни предложения, посветени на завладяващото изкуство на влакното и хартията. Тя включва творби на две съвременни художнички, които се радват на  международно признание в качесjвото си на членове на множество асоциации, фондации,  художествени и артистични групи.

Тяхното художествено изкуство ще бъде показано в две зали и обхваща: гоблени, скулптури, светлинни инсталации, рисунки, ескизи, материални произведения, тъкани хартиени произведения. Творбите им  ще бъдат изложени в 2 зали. 

Първата зала е посветена на творчеството на Маруся Калимерова, която без време си отиде през 2017 година. В експозицията ще бъдат представени едни от най-стойностните творби на художничката -  гоблени с различни техники: 7 или 8 гоблени с техника на alto liccio (вертикална рамка): 3 с техниката Гоблен, 4 с релеф, 1 инсталация с модерен език за идея, материали и обработка, придружена от някои тъкани от хартия. Това, което ги прави оригинални е, че представят древното българското изкуство, прилагайки лична техника, която сама по себе си е една иновация в световното текстилно изкуство, стигайки до триизмерни форми.

izlojba_marusya_kalimerovi.jpg

Втората зала е посветена на 14 художествени произведения на Таня Калимерова, изпълнени в комбинация от китайска оризова хартия, японска хартия и някои текстилни изделия от коприна. На трите стъклени колони ще бъдат разположени около 28 миниатюрни текстилни скулптури, някои от които са представяли Италия и България на национални и международни конкурси. Във всички тях обаче прозират силните връзки на България с универсалното италианско изкуство, което художничката изучава с огромен интерес и проникновенност след 1980 г.

izlojba_tanya_kalimerovi.jpg

Творбите и на двете художнички са разпространени по целия свят. Те могат да бъдат видяни в национални и международни галерии, министерства, банки, частни и обществени колекции в: Австрия, Белгия, България, Франция, Гърция, Германия, Япония, Италия, Англия, Кувейт, САЩ…

За изкуството на сестри Калимерови са писали известни изследователи на историята на изкуството и критици. Най-популярни сред тях са проф. Бруно Мантура (бивш заместник-управител на Националната галерия за модерно изкуство в Рим); проф. Клаудио Стринати (изкуствовед и критик на изкуството, бивш началник на Палацо Венеция и на Музейния център на Рим и провинция); проф. Антонио Паолучи (бивш директор на Ватиканските музеи); проф. Адв. Емануеле Ф.М. Емануеле (президент на Фондация „Рома Арте – Музеи“) и др.

Изложбата на сестри Калимерови на 8 февруари се организира в рамките на проекта „Визуални изкуства " на Студио „Аперто", което се ръководи от Проф. Лило Бартолони·

Талантливите български художнички ще бъдат представени от изкуствоведа и художествен критик Проф. Клаудио Стринати, който е и бивш управител на Палацо Венеция и Политехническия музей в Рим и провинцията.

За да присъствате на откриването на изложбата е необходимо да направите предварителна резервация и регистрация в сайта на Фондация “Марко Бесо” като щракнете върху обявата или като насочите устройството към QR кода на изложбата - prenotazioni@fondazionemarcobesso.net.

Резервацията важи за един човек.

ДЕН НА ПАМЕТ

Сряда, 21 февруари, е обявен за Ден в памет на художничката Маруся Калимерова, родена на тази дата. Гостите ще имат възможността да посетят основните експозиции на Фондацията “Марко Бесо”, с които ще ги запознае арх. Карла Риволта. 

За целта трябва да се направи резервация до 12:00 часа предишния ден на: prenotazioni@fondazionemarcobesso.net , съответо за 11:00 ч. и 15:00 ч.