З. Попов: България е най-искреният съюзник на страните от Западните Балкани

Здравко Попов

Здравко Попов

"Нова визия за Европейския съюз, както и връщане на Франция на голямата сцена – това са основните моменти в речта на Еманюел Макрон в Страсбург. Макрон поиска да бъде не само лидер на Франция, но и на една, по своя характер, френска Европа", коментира пред телевизия Европа Здравко Попов от Института за публична политика:

"Дори самият факт, че той се похвали, че той е инициатора да накара Доналд Тръмп да осъществят заедно ракетните удари в Сирия е елемент от този тип амбиция, която казва – аз искам да бъда не само европейски лидер, защото мога да бъда и съм млад човек и нося някаква друга свежест, но аз искам да бъда и световен лидер, аз съм в състояние да бъда глобален лидер", смята експертът.

"Макрон открито обяви неудовлетвореността си от състоянието на Съюза в момента и поиска промяна на съществуващия модел. Думите му, че разширяването на Европейския съюз в бъдеще трябва да се случи само след реформа не помага на България в усилията й за интеграция на Западните Балкани", допълни Попов.

"Това е лош знак за шестте страни от Западните Балкани. Трябва да кажем, че ако има страна, която искрено желае тези шест страни да се интегрират в Европейския съюз, това е България. Това е може би най-искрения съюзник на техните стремежи и амбиции да станат част от модерна Европа, от съвременния Европейски съюз. Така че не беше добре това за нас, но пак казвам, всичко зависи от нашата съпротива, от нашето желание да покажем, че процесът трябва да върви", коментира той.

"Австрия, която е следващият председател на Съвета на Европейския съюз има собствени интереси на Балканите и едва ли интеграцията на държавите от Западната част ще бъде за нея такъв приоритет, какъвто е за България. Румъния също вероятно ще издигне на преден план друга тема, защото Букурещ е сред страните, които не признават официално съществуването на Косово", смята Попов.