Учени предричат разрушително земетресение край Вранча

Румънски учени прогнозират до края на годината в Карпатите да се случи силно земетресение. Това оповести научният директор на румънския Национален геофизичен институт Мирча Радулян, цитиран от молдовското издание на "Комсомолская правда". 

Ученият пояснява, че ежедневно в активната зона на Вранча се регистрират 2-3 леки земетресения, така че е много вероятно преди края на 2012 г. да има земен трус с магнитуд 7,0 по Рихтер.

Това може и да не се случи, но ние трябва да сме винаги готови за подобна възможност. Натрупаните сили стават много големи и когато последните съпротивителни бариери паднат, ще настъпи промяна, която ще доведе до земетресение. Сигурно е, че в някакъв определен момент такова явление може да се очаква, заявява Радулян.  

Директорът на Института по геология и сеизмология към Академията на науките на Молдова Василе Алказ посочва, че наистина е възможно във Вранча да има трус във всеки един момент. Алказ подчертава обаче, че е невъзможно едно земетресение да бъде предсказано и затова гражданите на Молдова не трябва да бъдат плашени, че ще има силен земен трус до края на 2012 година.

Вранча е един от центровете на особено голяма сеизмична активност. И до днес има хора, които помнят едно от най-мощните земетресения, случвали се в този регион, на 4 март 1977 г. и  магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът се намира на дълбочина 94 км. Жертвите са над 1600 души, повечето от тях в Букурещ. Земният трус е усетен и в цяла България, където нанася сериозни щети, най-вече в селищата край р. Дунав. Най-засегнат от това разрушително земетресение е Свищов, където два жилищни блока рухват и погребват обитателите си. Над 120 души загиват.