Спасиха Атон от огнената стихия

Пожарът, избухнал в четвъртък планинския полуостров в Северна Гърция Атон, светиня за християните с многобройните си православни манастири, сред които и български, вече окончелно е потушен.

Това съобщи по TV7 главен инспектор Георги Пармаков, директор на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"-Благоевград. 

"Към момента огнища не се виждат. Сега предстои да бъде направен оглед, но огнища към момента не се забелязват. Има много струпана гръцка техника и личен състав по целия фронт на пожара”, поясни още главен инспектор Пармаков.

Най-вероятно днес българските горски служители и пожарникари ще се приберат у нас.

Те заминаха спешно да помогнат на колегите си в нашата съседка в събота, след като повторно лумна пожарът в Света гора. За късмет, заваля и дъжд, който помогна за погасяването.

В Атон бяха десет български огнеборци и два пожарни автомобила. Основната им мисия бе да окажат съдействие на монасите за опазване на Зографския манастир.

Техниката, която заминава за Атон бе с висока проходимост.

Тя бе специално оборудвана и за гасене на горски пожари – всички с резачки и съоръжения, които се използват при гасенето на този тип пожари.