С. Тафров: Не е редно Путин да идва у нас, преди руската страна да се извини за арогантното поведение на патриарх Кирил

Стефан Тафров

Стефан Тафров

"Руснаците ще преизберат Владимир Путин за президент, защото няма алтернатива и защото вече десетилетия наред в Русия няма истинска демокрация, това са избори без избор“. Политолозите имат различни термини, един от тях е електорален авторитаризъм", заяви пред бТВ бившият заместник-министър на външните работи и дългогодишен посланик Стефан Тафров.

"Във вота няма интрига, самият Путин почти не прави кампания, тъй като нямаше нужда от това – той контролира всичко, не позволи на най-сериозния си противник – Алексей Навални, да се яви на изборите. Тъжно е, защото руският народ, както всички народи, заслужава истинска демокрация, но изглежда, че това е изборът на голяма част от руснаците", коментира той.

"Според статистиката на Световната банка Русия е на 12-о място в света по БВП. По брутен продукт на глава от населението заема между 55-о и 60-о място, въпреки всички усилия на Путин, продължава да няма пътища, истински болници в голяма част от страната, бедността нараства, особено през последните две години. Така че няма с какво да се похвали Путин. Конфликтът между телевизора, където Путин се хвали със своите външнополитически успехи, и хладилника в Русия се засилва", каза Тафров.

"Не би трябвало Путин да дойде на посещение у нас след такъв сериозен дипломатически инцидент между България и Русия, след това абсолютно недопустимо поведение на висш представител на Русия като руския патриарх. Не е редно Путин да идва, преди руската страна да се извини за арогантното поведение на патриарха", заяви той.

Тафров коментира и изострените отношения между Лондон и Москва след нападението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

"Това е един от най-острите инциденти в двустранните отношения, който обаче все повече се превръща не само в проблем на двустранните отношения между Великобритания и Русия, а и между Запада и Русия. Това, което се случва, е много сериозно, говори се за държавен тероризъм, тъй като употребата на този нервнопаралитичен газ е извършена на британска територия засяга и британски граждани", каза по този повод Тафров.