Режимът на Асад евакуира самолетите си от руската база Хмеймим в очакване на атаката на САЩ

Кремъл заплаши САЩ със "сериозни последствия", ако пострадат руски граждани в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съветниците му обсъждат въздушни и ракетни удари срещу сирийския режим, заради използването на химическо оръжие в град Дума, при който загинаха близо 100 цивилни, включително и деца. Ударът ще бъде много по-сериозен, в сравнение с миналогодишния, който отново беше в отговор на химическа атака от страна на режима на Башар Асад, съобщава вестник The New York Times.

На 7 април 2017 година САЩ нанесоха ракетен удар срещу военната база на армията на Асад в Хомс. Тогава от бойни кораби, намиращи се в Средиземно море бяха изстреляни 60 ракети "Томахок".

Изданието съобщава, че този път, за разлика от 2017 година, ударите вероятно ще бъдат нанесени срещу повече от една цел и провеждането на операцията може да не бъде ограничено до един ден.

New York Times коментира, че президентът Тръмп, както и преди, е противник на по-сериозно и дългосрочно въвличане на САЩ в сирийския конфликт. Изпращането на самолети с американски или френски пилоти носи риск от задълбочаване на конфликта. Затова в Пентагона клонят към миналогодишния вариант.

Междувременно разрушителят "Доналд Кук", въоръжен с крилати ракети "Томахок" приближава сирийското пристанище Тартус, където е разположена руска военна база на военноморските и сили. По информация на The Wall Street Journal, към "Доналд Кук" ще се присъедини още един разрушител.

Ударна група американски бойни кораби, начело със самолетоносача "Хари Труман" днес поема в посока Европа и Близкия Изток, съобщава военното издание Stars and Stripes. Самолетоносачът е съпровождан от ракетен крайцер и четири разрушители. В първия етап към тях ще се присъедини и фрегата на ВМС на Германия.

В очакване на евентуална американска атака силите на Асад евакуират летищата и военните бази, а лидерите на "Хизбулла" са напуснали Сирия, съобщава ливанското радио Sawt Beirut.

В редица райони на Сирия се провежда спешна евакуация на войскови части и елементи от военната инфраструктура.

Жители на провинция Хомс съобщават за интензивни полети на военни самолети, като се предполага, че сирийците евакуират самолетите си от контролирания от руснаците военен полигон в Хмеймим.

Източници на Sawt Beirut съобщават, че силите на Асад евакуират военните щабове от Дамаск и неговите покрайнини.

Междувременно Москва заплаши Вашингтон със сериозни последствия от евентуален удар срещу Асад, ако пострадат руски граждани.

Припомняме, че следхимическата атака в Дума, Доналд Тръмп нарече сирийския президент Башал Асад "чудовище" и "животно" и обвини Владимир Путин, че подкрепя режима му и така пречи да бъде сложен край на войната.