Пионтковски: Москва се проваля на всички фронтове

Има промяна във вектора на нагласите в Европа към Кремъл

След инцидента с мисията на ОССЕ, в Москва си спомниха,  че Донбас е част от Украйна, пише в блога си руският журналист и политически наблюдател Андрей Пионтковски.

Говорейки за ситуацията около злополуката, претърпяла колата на мисията на ОССЕ, трябва да отбележим интригуващата реакция на руското външно министерство, което изрази възмущението си от липса на сигурност за мисията на ОССЕ в Украйна.

Разбира се, отговорността е на местните структури, които държат властта в региона. Не толкова на така наречените сепаратисти, колкото на

Москва, която изцяло контролира ситуацията

 там. Не мисля, обаче, че това ще доведе до драматични промени в очите на САЩ. Особено в момент, когато администрацията на Тръмп формулира отношението си към Украйна, този случай едва ли допринесе за засилване на руските позиции.

Този случай, разбира се, беше обсъден по време на телефонен разговор, проведен между Порошенко и Тилерсън. Американците винаги са били много чувствителни, когато губят свои граждани.

Но разговорът вероятно е бил много по-обстоятелствен и по-широкообхватен.

Подкрепата за Украйна не е нова позиция на САЩ, тя беше изразена нееднократно. Що се отнася до спазването на санкциите от споразуменията в Минск и Крим, то те са много различни. Най-болезнени, разбира се, са санкциите от  Минските споразумения. Крим – това беше повече едно пътуване, движение на кримски и някои руски чиновници.

Премахването на санкции от Минските споразумения, които бяха  конкретно формулирани от Тилърсън, е свързано с изпълнението от страна на Москва на онези най-важни условия, като извеждането на военните от региона и връщане на контрола над границата. Между другото, трябва да се отбележи новата позиция на Кремъл по отношение на Донбас. Очевидно опитът да се узакони "Lugandoniyu" като част на Украйна се провали, въпреки оказания от страна на Франция и Германия натиск върху официалните власти в Киев. Сега, Москва залага на увеличаване на субективния фактор на тази територия: признаването на паспортите, въвеждането на рублата, поставянето на икономиката повторно под нейно подчинение и т.н. Така де факто

споразуменията от Минск са мъртви,

те никога няма да бъдат изпълнени.

А това означава, че санкциите остават.

По отношение на промените след президентските избори във Франция, нека започнем с това, че победата на Льо Пен не е възможна. Въпреки подкрепата от Кремъл по време на кампанията й, интересите на Москва бяха свързани с избора на Фийон. Мисля, че позицията на Макрон ще бъде още по-проукраински и анти-Путин  в сравнение с позицията на Франсоа Оланд.

Виждаме, че има промяна във вектора на нагласите в Европа. В последно време можем да наблюдаваме серия от поражения и провали в плановете на Москва: в Холандия, във Франция, а очевидно и Меркел ще остане на власт в Германия. Така че политическите тенденции не са в полза на Кремъл.