Настояват Германия да прекрати строителството на "Северен поток-2"

Според природозащитниците "Северен поток-2" представлява климатично-политическа безизходица

Клонът на Световния фонд за дивата природа (WWF) в Германия и германският Съюз за опазване на природата настояха водещите германски политици да прекратят строителството на газопровода "Северен поток-2".

Това се посочва в писмо, изпратено от природозащитниците до германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, съобщават германски медии.

Според природозащитниците "Северен поток-2" представлява климатично-политическа безизходица, която застрашава уязвимата екосистема на Балтийско море и вбива клин между солидарността и доверието в рамките на Европейския съюз".

Авторите на писмото са поискали от политиците не просто да се дистанцират от "Северен поток-2", но също така да положат всички усилия за провеждането на "независима и критична проверка на процедурата за утвърждаването" на проекта на газопровода. Същевременно те са готови да се борят в съда за закриването на проекта.

Междувременно властите в Берлин коментираха, че смятат за важен контрола върху последиците от реализацията на проекта "Северен поток-2", включително и за Украйна. По думите на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт, за Германия винаги е било важно интересите на Украйна да не бъдат накърнявани от проекта.