Главният прокурор на Русия обвини спецслужбите на Елизабет II за смъртта на Березовски

Тялото на олигарха бе открито през 2013 г. в дома му в Англия. Основната версия за смъртта му е самоубийство

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка

Аз не изключвам зад смъртта на Борис Березовски да стоят специални британски служби, каза главният прокурор на Русия Юрий Чайка, предаде ТАСС. Първият обвинител на Москва заяви, че Лондон не е искал да пусне избягалия в Обединеното кралство през 2002 г. опонент на руския президент Владимир Путин да се върне в родината си.

"Березовски бе замесен в отравянето на избягалия от нашата страна на Острова бивш агент на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко, който почина през ноември 2006 г. В лондонския офис на Березовски разследващите намериха огромно количество полоний 210 - веществото, което стана причина за смъртта на Литвиненко", каза още Чайка. 

По думите на юриста емигрантът не е могъл нито да купи, нито да произведе такова количество полоний. "Вероятно това вещество се оказало в имота на Березовски с чужда помощ", предположи още той.

Прокурорът също посочи, че службите на Великобритания не са искали да допуснат изтичане на информация за радиоактивния тероризъм по отношение на Литвиненко. "Березовски искаше да се върне в Русия и вероятно заради това той е бил ликвидиран от спецслужбите на Нейно величество Елизабет II", каза още той. 

Тялото на Березовски бе открито в началото на март 2013 г. в дома му в Англия. Основната версия за смъртта на олигарха е самоубийство. По-късно в медийното пространство се появи информация, че покойният е поискал да бъде помилван от Путин.