Атина посреща Меркел с плакати с нацистка свастика

Около 25 000 гърци се събраха в центъра на гръцката столица Атина, за да протестират срещу посещението на германския канцлер Ангела Меркел. 

Визитата на Меркел беше послание за подкрепа от гръцкото коалиционно правителство, ръководено от консерватора Андонис Самарас.

Кортеж на комунистическия фронт ПАМЕ от около 10 000 души издигна между знамената плакат с надпис: "Меркел вън, Гърция не е колония". На други плакати беше изписано: "Не си добре дошла", "Империалистите вън", "Не на Четвъртия Райх".

Група демонстранти пък опита да счупи бариерата около парламента, а полицията я отблъсна със сълзотворен газ. 

Един мъж дори развяваше плакат, на който снимки на Меркел и на последните трима гръцки премиери от началото на кризата през 2010 година бяха поставени над свастики.

Центърът на града беше напълно отцепен от над 6000 полицаи. Така протестиращите се събраха на площад "Синтагма" по призива на профсъюзите, на основната опозиционна партия СИРИЗА, радикалната левица, и националистически десни формации. 

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и германският му колега от партия Линке Бернд Риксингер опитваха да насочат протеста срещу възгледите на канцлерката.