Анкара скастри ПАСЕ: Не се занимавайте с Турция, вижте собствените си проблеми

За това призова премиерът Бинали Йълдъръм по време на съвместна конференция с Рахой в Мадрид

Бинали Йълдъръм

Бинали Йълдъръм

Турция посъветва Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) да не се намесва във вътрешните работи на Турция, изтъквайки, че произвеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори през юни е работа на Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на съвместна пресконференция с испанския си колега Мариано Рахой в Мадрид.
По-рано днес комисията по мониторинг на ПАСЕ изрази безпокойство във връзка с планираните избори в Турция и препоръча на турските власти да ги отложат. Според комисията може да бъде поставена под въпрос "легитимността на самите избори".
Йълдъръм коментира, че ПАСЕ трябва да се занимава със своите проблеми, а не с изборите в Турция, които са неин вътрешен въпрос. Той припомни, че Турция е произвела много избори и всичките са били "прозрачни и демократични" и с висока избирателна активност.

Рахой от своя страна каза, че европейските органи могат да изразяват мнение по всевъзможни въпроси, но това не означава, че тяхната гледна точка съвпада с мненията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.
"Турция е важен съюзник на Европейския съюз в борбата с тероризма. Ние ще продължим да сътрудничим и в областта на икономиката, инвестициите и сигурността", подчерта Рахой.

На 18 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на 24 юни ще бъдат произведени предсрочни президентски и парламентарни избори - близо година и половина преди редовния срок.