„Протагон”: Македония и България подписаха договор, какво прави Атина?

Гръцкият интернет портал коментира, че „изглежда при тези обстоятелства в региона се създава нова ситуация, в която Гърция още веднъж е второстепенен играч и наблюдател на събитията”

Министър-председателите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов миналата седмица подписаха в Скопие Договор за добросъседство и приятелство, „който изглежда променя много неща на Балканите и същевременно подчертава гръцката изолация”, пише гръцката медия "Протагон", цитирана от македонската агенция МИА.

Позовавайки се на „експерти от региона” „Протагон” пише, че тази стъпка може да се смята за неутрална позиция на България, която е членка на ЕС и НАТО, по въпроса за името, особено с неговото подписване, с което е „преодоляно голямо различие между двете държави”.

„България наистина е първата държава, която призна БЮРМ като „Македония” през 1992, но никога не призна съществуването на „македонска нация” и „македонски език”.

Но този договор е подписан, както съобщиха медиите в двете държави, „на македонски език” в съответствие с конституцията на Македония, и на български, според конституцията на България, посочва "Протагон".

Порталът коментира, че „изглежда при тези обстоятелства в региона се създава нова ситуация, в която Гърция още веднъж е второстепенен играч и наблюдател на събитията”.

Икономисти с дългогодишна дейност в двете държави коментират, че България на практика неофициално „присъединява” Македония чрез динамична икономическа и дипломатическа експанзия.

„Българската икономика бележи силен ръст до степен, в която търси работна ръка и персонал за динамични сектори като компютърния и сродните му услуги. Езикът, който на практика е общ, улеснява разширяването към съседно Скопие, където същевременно новото правителство търси подкрепа от София за своите евроатлантически стремежи, подкрепяни и от американската администрация”, пише „Протагон”.

Същите икономисти казват, че Гърция е пропуснала още една възможност. „Ако следвахме по-дълго тази политика на експанзия, икономически щяхме да присъединим БЮРМ, цитира „Протагон” гръцки икономисти.