Томислав Дончев скастри държавните чиновници, че искат хартиено свидетелство за съдимост

Администрациите в страната продължават да изискват свидетелство за съдимост на хартия срещу предоставяне на административна услуга.

Вицепремиерът Томислав Дончев скастри държавните чиновници, че продължават да искат от неосъдените граждани хартиено свидетелство за съдимост, след като с тази цел в края на миналата година бяха променени над 60 закона.

Промените влязоха в сила в началото на 2018 г. Според тях за неосъдените граждани администрациите са задължени и оправомощени да правят справка за данните за съдимостта на гражданите чрез проверка в регистрите и електронен обмен на информация.

Така при издаване на свидетелство за съдимост по служебен път отпада изискването гражданите да предоставят акт за раждане и вече не се събира държавна такса. Въпреки новите законови правила, се получили много сигнали, че администрациите в страната продължават да изискват свидетелство за съдимост на хартия срещу предоставяне на административна услуга.

Затова Дончев поиска да бъде направен специален електронен адрес - udostoverenia@government.bg, на който да постъпват жалбите от гражданите за неправомерно поискани от тях удостоверения и свидетелства, съобщиха от правителствения пресцентър.

Сигналите ще се проверяват от Главния инспекторат на Министерския съвет.