The Wall Street Journal: Доналд Тръмп наричал Украйна "част от Русия" в разговори с европейски лидери

Тръмп често се оплаквал от американската подкрепа за Украйна, наричайки я "вашата Украйна" пред европейците

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

По време на президентството си Доналд Тръмп е критикувал Украйна за корупция и я е наричал "част от Русия", съобщава The Wall Street Journal, цитирайки служители на Белия дом.

По думите им, Тръмп многократно е описвал Украйна като "напълно корумпирана“ и пълна с "ужасни хора“.

През 2017 г. Путин призова Тръмп да признае териториалните претенции на Русия към части от Украйна, посочвайки връзките на Русия с Киевска Рус.

След това Тръмп започнал често да се оплаква от американската подкрепа за Украйна, наричайки я "вашата Украйна“ и "част от Русия“ в разговори с европейски лидери.

Тръмп е убеден, че Украйна се е намесила в президентските избори през 2016 г., които той спечели.

Той се противопостави на продажбата на ракети и "смъртоносна помощ“ за Украйна, като каза, че европейците трябва да направят повече за защита на своите съседи. Неговото обкръжение уверява Киев, че искането ще бъде разгледано, когато Тръмп е "в добро настроение“. Така се случва и с прехвърлянето на Javelin - документът е донесен на Тръмп за подпис, след като Конгресът одобри законопроекта за данъчна реформа на президента. И той го подписа.

През 2017 г. той не пожела да се срещне с президента Порошенко, но в крайна сметка се съгласи. Порошенко, знаейки това, се съгласи да закупи американски въглища от компания от Пенсилвания.

Но отношението на Тръмп към Украйна все още остава постоянно негативно, припомня "Фокус". През юни 2018 г. на вечерята на Г-7 в Канада той казва, че Украйна е "една от най-корумпираните страни в света“.