Съветът за сигурност ще гласува утре членството на палестинската държава в ООН

Съветът за сигурност на ООН ще гласува в четвъртък по молбата на палестинците да станат пълноправен член на Организацията на обединените нации, съобщиха за АФП няколко дипломатически източника.

На фона на израелската офанзива в Газа, в началото на април палестинците подновиха молбата за членство, подадена за първи път до световната организация през 2011 г., въпреки че имащите право на вето Съединени щати изразиха несъгласие с предложението, съобщава БГНЕС.

 Faktor.bg припомня, че  Държавата Палестина е частично призната държава (от 70% от държавите членове на ООН) [4] в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия контрол на Израел.


Независимостта на държавата е обявена на 15 ноември 1988 г. от Ясер Арафат в Алжир. Според Организация за освобождение на Палестина, държавата е под фактическа израелска окупация.

На 29 октомври 2012 г. Генералната асамблея на ООН предоставя на Държавата Палестина статут на държава-наблюдател при ООН.

На 5 януари 2013 г. с указ на Председателя на Палестинската национална администрация Махмуд Абас, вместо досегашното „Палестинска национална администрация“ започва да се използва в официални документи името Държава Палестина.

Редица страни начело със САЩ, Испания, Норвегия, и разбира се Израел не признават държавата и съответно и употребата на името Държава Палестина.