Прокурорите искат 12-годишни присъди за обвиняемите от "Панамските документи"

Прокуратурата поиска 12-годишни присъди за основателите на вече несъществуваща адвокатска кантора, която се оказа в центъра на т. нар. скандал за укриване на данъци "Панамски документи".

Юрген Мосак и Рамон Фонсека са обвинени в пране на пари заедно с две дузини други, главно бивши служители, от съд в Панама Сити. Изтичането на информация от 2016 г. разкри колко от активите на богатите в света са скрили в офшорни компании, разкривайки високопоставени личности и предизвиквайки множество разследвания по целия свят.

76-годишният Мосак каза в началото на изслушването, че не носи отговорност за предполагаеми престъпления. Прокурорът Изис Сото поиска в сряда от съда да наложи максималната присъда срещу двойката за пране на пари, която в Панама е 12 години. Двамата също са обвинени в "укриване, прикриване и предоставяне на невярна информация на банките за откриване на сметки и прикриване на собственост върху активи", каза прокурорът.

„Юрген Мосак и Рамон Фонсека... са получавали и прехвърляли средства от незаконни дейности в Германия и Аржентина“, добави Сото. Изтеклата колекция от 11,5 милиона файла от адвокатската кантора „Мосак-Фонсека“ замеси влиятелни фигури, включително милиардери, политици и спортни звезди. Исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон беше принуден да подаде оставка, след като се разкри, че семейството му има офшорни сметки. Тогава пакистанският премиер Наваз Шариф беше дисквалифициран от длъжност до живот, след като беше замесен в документите. Сред другите замесени са бившият британски премиер Дейвид Камерън, футболната звезда Лионел Меси, тогавашният президент на Аржентина Маурисио Макри и испанският режисьор Педро Алмодовар. Симки те са само сред няколкото известни личности, замесени във финансовите престъпления.

Файловете бяха изтекли в германски вестник „Зюддойче цайтунг“, който ги бе споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти. Много от замесените в скандала изтъкнаха причини, за да обяснят офшорното си присъствие и казаха, че не са действали незаконно.

Въпреки това канторана „Мосак-Фотнсека“ заяви през 2018 г., че ще затвори поради "непоправими щети" върху репутацията си. Скандалът нанесе тежък удар върху имиджа на Панама като офшорен финансов център. Адвокатът на защитата Дионисио Родригес твърди, че „се преследват дейности, които са законни в много други страни по света“. Фактът, че някои от настоящите закони срещу прането на пари не са съществували, когато се появиха разкритията на Панамските документи, може да усложни усилията за постигане на присъди, според правни експерти. През 2023 г. Мосак и Фонсека бяха съдени в Панама за предполагаемо пране на пари в корупционния скандал „Автомивка“ в Бразилия, включващ строителната група Odebrecht. Прокуратурата поиска по това дело до 12 години затвор за двамата. Няма произнесена присъда. /БГНЕС, АФП