Белгия и Чехия искат санкции от ЕС срещу руската „намеса“

Белгия и Чехия започнаха среща на върха на лидерите на ЕС, за да обмислят нови санкции, насочени срещу "злонамерени дейности" на Москва, в отговор на подозренията за руска намеса преди изборите през юни в блока.

Призивът дойде, след като миналата седмица Белгия обяви, че проучва обвинението, разкрито най-наред от чешкото разузнаване, че редица законодатели от ЕС са взели пари, за да разпространяват пропагандата на Кремъл чрез базиран в Прага новинарски сайт. „Трябва да бъдем много ясни, че опити като този са неприемливи и да направим всичко, за да защитим нашата демокрация“, каза белгийският премиер Александър де Кроо при пристигането си за двудневната среща на върха в Брюксел. В съвместно писмо с чешкия премиер Петр Фиала той обсъди, че „е точното време за установяване на нов режим на ограничителни мерки на ЕС, насочен към противодействие на руските злонамерени дейности“. „Трябва да се въоръжим срещу това както на национално, така и на европейско ниво“, пишат те в писмото, изпратено във вторник до държавните ръководители на ЕС като шефката на парламента Роберта Мецола, на Комисията Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвета Шарл Мишел. „Ние просто не можем да позволим на Русия да се измъкне с такава груба атака срещу нашите демократични институции и принципи“, казаха те.

Подозрението се върти около сайт, наречен Voice of Europe, който е известен с публикуването на истории, повтарящи руски съобщения, и предоставяне на ефирно време на гости, които правят руска пропагнда. „Белгийската разузнавателна служба потвърждава тази руска намеса“, пишат Де Кро и Фиала. „Ясно е, че руският режим се опитва да повлияе на предстоящите европейски избори и да засили проруския наратив в новия Европейски парламент. Те също така призоваха Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите да преследват подобна намеса. Федералната прокуратура на Белгия разследва обвинението на основание, че страната е домакин на институциите на ЕС. Европейската комисия отправи многократни предупреждения, че Москва разпространява дезинформация преди изборите в ЕС и се стреми да отслаби европейската обществена подкрепа за Украйна, докато тя се бори срещу инвазията на Русия. /БГНЕС, АФП