Байдън подписва помощта за Украйна в сряда, Тръмп вбесен, че САЩ "плащат"

Защо Съединените щати плащат над 100 милиона долара повече от Европа, въпреки че има океан помежду ни, написа Тръмп

Очаква се американският президент Джо Байдън да подпише гласувана военна помощ за Украйна още тази сряда. Това става след приемане на дълго-отлагания пакет, включващ над 60 милиарда долара военна помощ за Киев.

"Благодарен съм на всички наши приятели в Съединените щати, на всички наши партньори по света, които разбират общите ни възможности и цели. Заедно, използвайки всички средства, трябва да спрем руския терор, да ограничим военния потенциал на Русия и да принудим Путин да признае очевидното – тази война няма да му спечели нищо", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Дни преди одобрението на военната помощ, Доналд Тръмп написа в своята социална мрежа Truth Social, че оцеляването на Украйна е важно не само за Европа, но и за Съединените щати и отправи критики срещу европейските лидери. 

"Защо Европа не дава повече пари, за да помогне на Украйна? Защо Съединените щати финансират с над 100 милиона долара повече от Европа, въпреки че има океан помежду ни?  Раздвижи се, Европа! Ако аз бях президент, тази война никога нямаше да започне", написа Тръмп, цитиран от Bgonair.