Нова санкция за Жерар Депардийо - изхвърлиха восъчната му фигура от музея "Гревен"

Това не е първата санкция срещу френския актьор, който стана руски гражданин, а в последствие се отрече от патрона си Путин, нападнал незаконно Украйна

Восъчната фигура на френския актьор Жерар Депардийо е прибрана в понеделник от експозицията на парижкия музей "Гревен", предаде АФП.

Музеят "Гревен" е създаден през 1882 г. и посреща по 800 000 посетители годишно, предимно семейства с деца. В него има восъчни фигури на 250 исторически и съвременни личности. Восъчният двойник на Жерар Депардийо е открит през 1981 година.

Решението за изтеглянето ѝ е взето "в отговор на негативните реакции на посетителите (минаващи покрай восъчната фигура на актьора), както и в нашите профили в социални мрежи", уточнява източник от музея.

Наскоро излъчен репортаж за актьора в предаване по телевизионния канал Франс 2 предизвика вълна от международни реакции. В кадрите Жерар Депардийо, който от 2020 г. е разследван за изнасилване, въпреки че отрича обвиненията, прави серия обидни забележки по адрес на жените.

В края на миналата седмица актьорът беше отстранен от Националния орден на Квебек и е лишен от званието "почетен гражданин" на община в Белгия.

Във Франция министърката на културата Рима Абдул Малак обяви в петък, че срещу актьора е започнало процедура, която може да доведе до отнемането на ордена на Почетния легион.

На следващия ден Депардийо отговори чрез адвокатите си, че предоставя тази престижна награда "на разположение" на министъра.

След това семейството му обяви, че актьорът е станал жертва на "заговор" в статия, публикувана в "Журнал дьо диманш".

Припомняме и още любопитни факти, свързани с Депардийо. През 2013 г. Путин даде на френската филмова звезда руско гражданство.

"Винаги съм изпитвал особена привързаност към руския народ, така добре описан от Достоевски, Толстой, Гогол, Пастернак и много други артисти...Чайковски, Прокофиев, Шостакович", казва Депардийо.

Това обаче предизвика остри критики във Франция. Актьорът бе обвинен, че изоставя родината си, за да избегне данъчното облагане за милионери.

Депардийо получи руския си паспорт лично от Путин в резиденцията на руския лидер в Сочи. Оттогава Депардийо непрекъснато хвалеше новата си родина Русия, като я наричаше "велика демокрация" и възхваляваше Владимир Путин, като дори го сравни с папа Йоан-Павел Втори.

Днес обаче френският актьор се отрече от патрона си Путин. Той не просто вече не го харесва, но открито говори, че действията на руския президент в Украйна са неприемливи.

Нещо повече французинът с руски паспорт обяви, че приходи от три концерта, планирани за началото на април, "ще бъдат за украинските жертви", предава БТА.

"Руският народ не е отговорен за лудите, неприемливи крайности на ръководители като Владимир Путин", казва в изявление до АФП звездата на френското кино, многократно хвалил Путин преди това.