Българските русофили са поразени от неизлечима болест - руската народопсихология

Александър Йорданов

От известно време наблюдавам странно явление. Наблюдавам, че  същото, което нашите русофили харесват в Путин, не го харесват в Тръмп и Ердоган.  Помним как бързо те харесаха неочакваното и изненадващо решение на Владимир Путин да нападне Украйна, да завладее Крим. Но никак не им хареса, когато наскоро Доналд Тръмп изпрати няколко предупредителни томахавки към руската марионетка Башар Асад. Тогава  нашите русофили изведнъж намразиха Тръмп. Но защо „непредсказуемостта” на Тръмп е „лоша”, а непредсказуемостта на Путин – „приемлива”? 

Руснаците харесват решителността и непредсказуемостта в действията на своя президент особено във външната политика, но се дразнят и реагират негативно, когато видят подобен подход приложен от други държавни лидери. Но  това съвпадение между начина на мислене на нашите русофили и на руснаците показва, че нашите

по-скоро са руснаци, отколкото българи

  Защото е известно, че каквото ти е в главата, това ти е и на душата. И обратно. При еднакви мисли в главите на българските русофили и на руснаците е очевидно, че българското в „нашите” се губи. 

Почти веднага след избора на Доналд Тръмп за президент русофили създадоха „Тръмп общество”.  Днес  обаче един по един те започват да стават „антитръмписти”.  Защото такъв „антитръмпистки”, вятър задуха от Москва. Горе долу същото наблюдаваме и като отношение към Реджеп Таип Ердоган. И той иска да бъде като Путин. Да бъде непредсказуем, решителен, арогантен, все други да са му виновни, да има цялата власт.  Та е логично да се запитаме дали русофилите наши харесват Ердоган, който се кани да приложи същите мурафети, които Путин от години прилага.  Нима не е ясно, че Ердоган иска повече власт също като Путин?  Защо при Ердоган това е „лошо”, а при Путин е „приемливо”, че и „добро”?

Любопитно е, че както в мисленето на русофилите у нас, така и на самите руснаци, предвидимите и разумни политици се възприемат като „слаби политици”. Такива  според тях са повечето от днешните европейски лидери, които руската пропаганда нарича „марионетки на САЩ”. Но какво лошо има в това един политик предварително да сподели какво мисли да прави, какви действия да предприеме, да чуе общественото мнение, за да не хвърля в стрес своя народ? Защо това, което русофилите харесват в непредсказуемите и често неадекватни действия на Путин, не им харесва, когато други държавници започнат да го практикуват?  А може би тук действа познат комунистически принцип: „нашият е винаги прав”.  Да, но ако не е прав, както се оказа с комунистическата им „правота”?  Тогава кой плаща „сметката”?  Отново народът ли?

Ще си позволя да цитирам руското издание „Газета.ру:  „Когато наши ( руски) политици демонстрират сила и непредсказуемост...това вдъхновява народа. Може би заради отсъствието на други източници на вдъхновение, защото  нито икономиката, нито стандартът на живот, нито научните и технологични постижения  на Русия дават през последните години особена повод за гордост. Но когато и други световни лидери започват „игра без правила” , това плаши и възмущава руските хора.”

Резулататът от това

сбъркано руско мислене е,

че все повече руснаци смятат, че е напълно възможно САЩ да нападнат Русия. И изобщо не се сещат, че Русия и САЩ никога не са воювали един срещу друг. Ако не се смята т.нар. „студена война”. Която бе добра война. Защото со кротце и со благо доведе до разпадане на „империята на злото” – Съветският съюз. 

Любопитно е, че нашите русофили подкрепят за президент на Франция Марин Льо Пен.  Просто защото и Русия я подкрепя. И не се досещат, че тя също може много бързо да стане „непредсказуема” като Тръмп и Ердоган, ако стигне до Елисейския дворец. И обратно. Планини от глупости изговориха българските русофили срещу  предсказуемата и отговорна като политик и държавен лидер Ангела Меркел . И продължават да говорят срещу разумна Европа.  А това говори за неизлечима болест. Говори за чужда на българина народопсихология. Такава е руската народопсихология,  за която безразсъдството, безличността, суеверието, отдадеността на бездуховното начало, мързелът и потискането  на човешката личност, са типични черти. Така ги описва големият руски учен народопсихолог Георгий Гачев. Затова и руснаците, както пише той в забележителния си труд  „Българският Космо – Психо – Логос (По Христо Ботев)” (2006), „ругаят Запада – за труда, капитала, богатството, горделивостта, демокрацията, личността, разсъдъка, отвлечените начала, правото, закона, за „Аза”.” Но това, според Гачев, са богоугодни качества и ценности. Тях той открива и в българския национален характер. В този смисъл, днешният български стремеж към ценностите на западния свят е израз на нашата българска народопсихологическа същност – стремеж към хармония и нормалност в живота, към подреденост и житейски прагматизъм, към изява на индивидуалността, към работливост и къщовност, към родово-семейна почит. Тези богоугодни, както ги нарича Гачев, качества на българския народ са отразени и в българската литература. Те нямат нищо общо с руското развейпрахство и безразсъдство, с руското „трай, душо, черней, кожо”, с руската подчиненост на непредсказуемата воля на бащицата в Кремъл. Затова и припомням, че същност на българския национален характер е УМЕРЕНОСТТА. А това ще рече

УМ и МЯРА във всичко, което българинът прави

 Но имат ли ум и мяра българските русофили, когато харесват руския президент Путин заради неговата непредсказуема политика? А същевременно се дразнят, когато видят същата политика провеждана от други политици?  Кога са искрени, кога лъжат? Моят призив е за нормалност. За повече политическа нормалност.  Защото сме България, защото сме българи.  

27 Коментар(и)

 • Изритване!

  Изритване!(22 April 2017 - 00:04)

  Отговор

  На русофилите трябва да се отнеме българското гражданство и цялото имущество. И да бъдат изгонени от страната със забрана да се връщат те и техните деца и внуци. Мисля, че това е напълно възможно и реализируемо. И трябва с всички сили да изградим политическа сила, която да включи това в програмата си и да спечели следващите избори. Защото ако не направим това, България ще е просто придатък на един азиатски миришещ клозет. Ако искате децата ви да са крепостни селяни на кремълските джуджета и на уродливите им агенти в България, продължавайте да гледате към Русия.

 • тодор

  тодор(21 April 2017 - 04:04)

  Отговор

  Да живее братска Русия !! Сашо Йорданов отдавна получи червен картон от българския народ

  • Хей глупако

   Хей глупако(21 April 2017 - 17:04)

   Кога ще напишеш "Да живее България!" ?? И какви братя са ни тези??

 • Александър Невзоров:

  Александър Невзоров:(20 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  „У нас русофоби са тези които смятат, че уродствто на страната ни трябва да се излекува, а русофили – тези, които смятат, че на уродството ни трябва да се наслаждаваме.”

 • Стан

  Стан(20 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!..." - откъс от „Дневник на писателя", Достоевски, 1877 г.

 • fdtg

  fdtg(20 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Слава за велика Русия ! Соросоидите в концлагер !

  • Мнение на соросоида Карл Маркс:

   Мнение на соросоида Карл Маркс:(20 April 2017 - 11:04)

   „Русия е име, узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принадлежат към индо-германската раса. Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток от Днепър и по-далече.“- от писмо на Карл Маркс до Фридрих Енгелс, 1865 г.

  • Мнение на соросоида Васил Коларов от 1935 г.

   Мнение на соросоида Васил Коларов от 1935 г.(20 April 2017 - 11:04)

   „И все пак усилията на Александър III да подчини по един или друг начин България търпели неуспех след неуспех, докато той не бил принуден да признае съществуващото положение на нещата. Мъничкият народ отстоял своята държавна независимост срещу жестоките покушения на могъщия цар.“ – 1935 г., Васил Коларов, "Авантюрите на руския царизъм в България".

  • Мнение на соросоида и Генерален секретар на КОМИНТЕРНА Васил Коларов от 1935 г.

   Мнение на соросоида и Генерален секретар на КОМИНТЕРНА Васил Коларов от 1935 г.(20 April 2017 - 12:04)

   "Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България." – 1935 г., Васил Коларов, "Авантюрите на руския царизъм в България".

 • Ами да!

  Ами да!(20 April 2017 - 03:04)

  Отговор

  От статията на г-н Александър Йорданов за сетен път се налага изводът, до който са стигнали големите български дейци още преди 1 век и по-рано. А именно, че русофилите по самосъзнание не са българи, а враждебни към българите чужденци. При това положение поддържането на чужда българоненавистническа русофилска партия в българския обществен живот е безотговорен, недопустим лукс. Добре е нашият „миротворец” Бойко Борисов да се готви за подходящия момент, в който тази „партия”-пета колона да бъде поставена извън закона и разформирована. Неотдавна Антон Кутев направи чистосърдечно признание, че да си социалист в днешно време, трябва да си серопозитивен. Ако между мнозинството болшевишко-русофилски генномодифицирани социалисти има все пак и някоя по-читава заблудена овца, можем да я пренасочим към някое перспективно извънпарламентарно новообразувание, например „Да, нова [народна] република България”. :)

  • Daniel

   Daniel(20 April 2017 - 10:04)

   Още от първото изречение , лъжа. "изненадващо решение на Владимир Путин да нападне Украйна, да завладее Крим" Кога я нападна, кога завладя Крим. Пушка да е пукнала, шамар да е ударил на някой? Няма и да те чета по надолу. То е ясно, щом започваш с лъжа.

  • Daniel

   Daniel(20 April 2017 - 10:04)

   Още от първото изречение , лъжа. "изненадващо решение на Владимир Путин да нападне Украйна, да завладее Крим" Кога я нападна, кога завладя Крим. Пушка да е пукнала, шамар да е ударил на някой? Няма и да те чета по надолу. То е ясно, щом започваш с лъжа.

  • Daniel

   Daniel(20 April 2017 - 10:04)

   Още от първото изречение , лъжа. "изненадващо решение на Владимир Путин да нападне Украйна, да завладее Крим" Кога я нападна, кога завладя Крим. Пушка да е пукнала, шамар да е ударил на някой? Няма и да те чета по надолу. То е ясно, щом започваш с лъжа.

  • Daniel

   Daniel(20 April 2017 - 10:04)

   Още от първото изречение , лъжа. "изненадващо решение на Владимир Путин да нападне Украйна, да завладее Крим" Кога я нападна, кога завладя Крим. Пушка да е пукнала, шамар да е ударил на някой? Няма и да те чета по надолу. То е ясно, щом започваш с лъжа.

  • Danielчо писатель, не читатель

   Danielчо писатель, не читатель(20 April 2017 - 12:04)

   :):):)

 • Леви-десни, ходом марш

  Леви-десни, ходом марш(19 April 2017 - 22:04)

  Отговор

  Абе я да питам Дядо Йоцо, ако трябва задължително да избира (примерно с опрян пистолет в главата) между бюлетина за БСП и бюлетина за ГЕРБ, за кого ще гласува ? Питам, за да разбера какви са тези които ненавиждат ГЕРБ - идейни комунисти или просто червени тролове ! Може и други да отговорят ако се почувстват разкрити.

 • hduy6

  hduy6(19 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Русофилите са с „българо-руско“ самосъзнание. Тези идиоти не знаят, че българите и руснаците сме различни нации. Думи на Дядото / Димитър Благоев/: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. И на Майстора: “Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украина, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”.

 • Да!

  Да!(19 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  Русофилите са си класически фашизоиди. Делят хората на наши и чужди. Непредсказуемост, решителност и т.н. нямат никакво значение. Важното е дали дадения се брои за наш човек или не.

  • 112

   112(19 April 2017 - 16:04)

   И каква е разликата с западняците, категориите на страните в ЕС са видими и с просто око.

 • Дядо Йоцо-слепия

  Дядо Йоцо-слепия(19 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Вярно е, че ГЕРБ заеха дясното пространство, но изобщо не са десни. След” закриването” на ДС, ТАРТОРИТЕ и преминават на директно подчинение на КГБ! "Десните" ГЕРБ са творение на КГБ! Проверете сами:Цветан Цветанов – Работил като сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУ. Баща му е шофьорът /тогава равнозначно на личен бодигард и най-доверено лице /на началника на ДС Григор Шопов. Проверете САМИ! ("В парламента пак се събраха само представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява", казва бившия германски посланик в София Клаус Шрамайер)

  • коментар

   коментар(19 April 2017 - 15:04)

   Ади бе!!!Не думай!!!Те от ДСБ са все десни а попиляха дясното още през 1997г - 2001г.

  • коментар

   коментар(19 April 2017 - 15:04)

   Провери сам - extremecentrepoint.com/archives/10842:::::::razuznavane.com/?p=412

  • Дядо Йоцо-слепия

   Дядо Йоцо-слепия(19 April 2017 - 15:04)

   коментар(19 April 2017 - 15:04), и да думаме, и да не думаме -"дума дупка не прави!" А ГЕРБ и БСП направиха България от 16-та ССР на Задунайска република в ЕС...("В парламента пак се събраха само представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява", казва бившия германски посланик в София Клаус Шрамайер)

  • (19 April 2017 - 17:04)

   Дядо Йоцо, абе как може да приказваш таквиз политнекоректни неща бе, човек?! Как може? Ей сега дежурната старшинка ще ти скочи и ще се настърви срещу тебе!

  • Дядо Йоцо-слепия

   Дядо Йоцо-слепия(19 April 2017 - 18:04)

   (19 April 2017 - 17:04), дреме ми на дядовия!

  • коментар

   коментар(20 April 2017 - 21:04)

   ГЕРБ Дедко Йоцко е на власт от много скоро а БСП с ДСБ са на власт мнооого отдавна и попиляха България заедно.Виж какво е написано за ДСБ от написаните статии и ще разбереш малко дете какво беше!И аз като тебе дете и като твоите родители тогава 1997г гласувах за ДСБ (СДС) и по-късно съжалявах и то много, но тогава за него време нямаше друга алтернатива освен за '''десния''' ДСБ (СДС)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • ФАКТ

  ФАКТ(19 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  След девето-септемврийския червен терор от БКП и ОФ ,България е превзета отвътре от Кремъл. И вместо 16-та ССР сега е Задунайска Губерния в ЕС! В НС- на глас се кълнат в България, а на ум на Кремъл!

Оставете коментарОбнови