„Ердоганизмът”, „живковизмът”, „путинизмът” - едно и също политическо явление, което мнозина българи харесва

Александър Йорданов

В съседна Република Турция – наш съсед, приятел и боен другар в НАТО, се проведе законен референдум. Президентът на държавата поиска от народа повече управленски права и ги получи. От сутринта слушам коментари: „Турция е разделена”. Естествено, че ще е разделена. Винаги когато има избор има и разделение. Особено, когато изборът е: „да“ или „не“. Нима България не бе разделена по време на т.нар. референдум „на Слави”? Нима в някои от въпросите на този референдум нямаше опит за „подмяна” на конституционни права? Нима България не бе разделена, когато се пусна фалшивата парола „промяна” и се избра за президент кандидат на партията символ на застоя и „непромяната”? Естествено, че бе разделена България. И си 

остава разделена,

но мнозинството победи и би трябвало всички да са доволни. Ама гледам, че не са. И недоволството вече се носи във въздуха. 
Така ще бъде и в Турция. Но е показателно, че турският президент поиска повече властови права чрез референдум, чрез допитване до народа. Защото неговият колега в Русия, например, си действа авторитарно без да пита народа. И институциите само потвърждават господарската му воля. А кого питаше навремето Живков? Питаше единствено своите висши партийни другари и то само отвреме навреме и само, ако казват „да”. Така че в Турция след референдума днес е възможно да се случи нещо, което ние добре познаваме от собствената си близка история. А и Кремъл ни го демонстрира нагледно днес. Нещо повече. Една голяма част от българските граждани харесват това „нещо”. 

Харесват авторитаризма, властта на „една партия”,

 на един „вожд и учител” на българския народ. Има и такива, които още се кланят пред паметниците на такива „вождове”. „Ердоганизмът”, „живковизмът”, „путинизмът” означават едно и също политическо явление. И мнозина българи ги харесват.
След победата на Реджеп Таип Ердоган нейното държавно устройство ще се промени в посока, която навяват горните асоциации. Но това ще означава временно изкривяване на линията на историята. И нищо повече. Едва ли Ердоган ще заприлича на оня ненормалник в Северна Корея, който плаши света с келявите си ракети. Мераклии за повече власт, за „цялата власт” светът познава отдавна. Позна Ленин, Сталин, Хитлер, Мао Цзе Дун, Пол Пот, Фидел Кастро, Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи. Но всички те бяха трагични спирки по пътя на човечеството. Възможно ли е и сега да стане така? Не вярвам. Но ако стане ще трябва да си спомним, че всички диктатори са получавали легитимност от народа. 

Турският президент потърси своите по-големи правомощия от народа, чрез референдум. И ако турският народ му ги предостави не можем да превръщаме във „враг” турския народ. Така, както никой не превърна във „враг” българския народ, когато на избори той десетилетия наред „избираше” Тодор Живков. Или избираше и избира отново, президенти издигнати от наследниците на Живковата тоталитарна, авторитарна и диктаторска партия. Не е ли очевидно, че у нас продължава да има привърженици на „силна президентска власт”, т.е. нашенски „ердоганисти” или „путинисти”? Има и неведнъж политици от средите на бившата комунистическа партия са поставяли въпроса за повече правомощия за президента. Защо у нас това се приема като нещо нормално, а виждайки го как идва днес в Турция го възприемаме като нещо извънредно и лошо дори? Нима исканията на Реджеп Таип Ердоган нямат съответствие в конституционното устройство на други държави? И всички ли те са „недемократични”? 
Как ще изглежда Република Турция след референдума е въпрос, на който ще отговорят турските граждани през следващите години. Но кокошиненето срещу нашия вековен съсед е крайно неразумно и издава 

национален комплекс, 

който отдавна би трябвало да сме преодолели. И същевременно говори за пълна слепота, защото истинската опасност за националната ни сигурност, това многократно доказа преминалия ХХ век, не е Турция. И фактът, че ние не говорим за истинската опасност е истински тревожен. А такава реална опасност е, когато политици у нас си присвояват власт и права, каквито не им дава българската конституция. Или започват да водят политика обслужваща чужди интереси и ерозираща нашето място в добрия европейски и натовски свят. Приятелските, добросъседски и съюзнически, отношения между Република България и Република Турция трябва да продължат и утре. Убеден съм, че така ще бъде.

38 Коментар(и)

 • oops

  oops(18 April 2017 - 22:04)

  Отговор

  barcelonski, що така изплесна бе, човек? Какво ти става? Да славословиш Сашо Йорданов! Браво! Ура! А, у! Така можеш да реагираш ако някой футболист, например, напише такъв текст, но Сашо Йорданов е интелектуалец и това му е работата, а и как така ако някой не харесва писанията му, значи гледа Алфа, СКАТ или Фолклорна някаква и се целува уста в уста с руснаците! Извинявай, но това е харектерно за болшевиките - или/или. Сещам се, че Сашо водеше някакво предаване по ТВ Европа, ама го махнаха. И сега какво - става като Бареков, така ли? Аз това, аз като бях, ако аз не съм, без мен няма журналистика, няма демокрация. Интелигентните, умни и толерантни хора не постъпват по този начин. напротив! Чета и едно интерю с Лъчезар Тошев, тук често пише и Борис Марков. Това са хора от СДС, бивши депутати, които не се опозориха като приватизатора Костов, газовика Бакърко или дясната ръка на Гергов Богомил Бонев, но трябва да са наясно, че СДС не успя да поведе и да преведе България през прехода. И докато са живи трябва да ни обясняват какво се случи и защо се случи, а не някакви жалба за младост и жалби за постове отпреди 20 години. Да обяснят защо сега ги няма никакви, а не какви са били! Как така червените мухоморки вече втори век си виреят и ни тровят, а сините ги гледаме по архивните кадри?! Кой ги предаде? Кой ги подведе? Кой ги спъна? Надцениха ли се, подцениха капаните на ДС ли? Кой е този жилав злосторник? И техния Кой един и същ ли е с "модела Кой"! С какво модела Кой е различен от модела Луканов и различен ли е изобщо?

  • силата на риторичните въпроси

   силата на риторичните въпроси(19 April 2017 - 13:04)

   Според мен, отговорите се съдържат в твоите риторични въпроси - прецакаха ги, подлъгаха ги, подхлъзнаха ги и т.н. ...червените с техните вечни подставени лица и научени (отпреди това) номера. Няма кой друг. Но роля изигра, според мен, и националния комлекс за малоценност. По принцип (а и не само в БГ), нещата са причинно-следствено свързани, навързани едно за друго, и в това се изразява, според мен (а и според много хора), основият неуспех на СДС в годините на прехода, т.е той пак се осъществи, но като "т.нар. български преход" и според концепцията на техните вечни опонети.

 • Sin

  Sin(18 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  Чак толкова големи приятели с Турция ли сме ? "Боен другар", "приятел" и пр. ? А какво беше гласуването - коректно, без натиск на администрацията, без арести на политици, журналисти, съдии и в условията на извънредно положение ? Само това последното е достатъчно, според мен, да не се признае този референдум от ЕС. А предмета на самият Референдум беше ли ясен на населението от Анадола какво цели ? Т.е. коректен ли е въобще такъв Референдум ? Човекът, който най-много легитимира навремето правителството на Мултигруп Беров, стоейки на председателския пост на НС 2 години, въпреки че партията му загуби мнозинство, има много малко право да ни натяква какво е демокрация и има ли я в съседна Турция ! А белегът, по който се познават такива "демократи" е, че на тях най-много им попречи И.Костов. Той ги пропиля всичките.

 • barcelonski

  barcelonski(18 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  БАРВО САШО .... => Успя да вгорчиш Празничната Дрямка на люпещите семки в Алфа Телевижъм ! Тревожният сигнал => АТАКА свари по бели гаши и по зелени чорапи => Руските Патриоти в България. Затова успяват само да цвъцнат някоя каруцарска ругатня и безвкусен епитет. Че са прости ... прости са ... ама могат да си направят някави дежурства с подготвени текстови файлове и да са по-организирани.

  • barcelonski

   barcelonski(18 April 2017 - 12:04)

   (алармиращо) ..... - Внимание ... внимание .... Сашо Йорданов няма да Ви остави на мира .... отсега мислете за по-добра организация за 1-ви май; Гергьовден; 11 май; 24 май ..... Сашо Йорданов не спи в стола на Алфа ТВ и не плюска свински крачета с чесън за Великден и Коледа. Сашо не пие и така любимият Ви => Боръйшник със Сибирски Трънки ...... Уиски - елегантно вино и Златната Писалка ..... с това ще Ви претрепе - Вас Простаците ...... в радиус от 1000 км от Епицентъра FUCK-тор ...... - Предупредих !!

  • IvoG

   IvoG(18 April 2017 - 13:04)

   Да пишеш и да си отговаряш сам издава едно тежко психологично заболяване, което за съжаление е нелечимо. Някак е леко смешно, да сочиш с пръст въображаеми тролове, а сам да не можеш да съчиниш нищо по-различно от "браво сашко" и "боряшник".

 • Отбелязвам!

  Отбелязвам!(18 April 2017 - 08:04)

  Отговор

  Добре ги редиш Сашко, но "дума дупка не прави"-а "по делата им ще ги познаете"! По-старите помним, че комунягите изритаха Стефан Савов от Председател на НС, за да могат да "уволнят" Филип и да" назначат" Беров за Премиер. Ти и тогава редеше демократични лакърдии, но благодарение на синьото ти председателство се приемаха червени закони, а медиите зомбираха сините, че Филип се "самосвалил" а нахъсваха червените бабички, че все още СДС и на власт като те гледат на председателския стол /тогава по цял ден предаваха НС/ Ти си също като Борисов- езикът ти е син, задникът ти е червен/и не защото си от АОНСУ/!Също като тъмносиния Георги Марков, вече открито от ГЕРБ. Явно ти си дълбоката резерва!

 • омбудсмънка

  омбудсмънка(17 April 2017 - 21:04)

  Отговор

  Турция и след референдума ни е съсед, Русия во веки е враждебна, ЕС и след брекзита са ни приятели, САЩ и след Тръмп са ни партньори, а НАТО е гарант за мира, че да можем на спокойствие да вършим и някои глупости. Тази е най-кратката ми версия, че имам работа.

 • Свободна България

  Свободна България(17 April 2017 - 20:04)

  Отговор

  Изключително точна, премерена и заслужаваща внимание позиция на г-н Йорданов! Фактът, че разлая дежурните кафяво-червени тролчета е достатъчно показателен... Браво, Сашо!

  • Гоцев

   Гоцев(17 April 2017 - 21:04)

   "Кой не скача е червен"! Нали "другарю" Май си и ти от поизгладнeлите "съмишленици" на Дебелака - безбъдник! Този сайт е с претенции за сериозност, а не за подобни излияния, диктуващи не дотам истински изводи! Впрочем - сега е така!

 • oops

  oops(17 April 2017 - 20:04)

  Отговор

  А не е ли политическо явление, което мнозина българи харесват или политическо явление, което мнозинството българи харесват или политическо явление, което на мнозина българи им харесва. Сашо Йорданов беше филолог, ако не се лъжа, но в огромното си желание да анализира високата политика и чат-пат високата култура, се случват и некои неясноти, но днес ще я карам добронамерено. Всъщност липсата на системен подход е най-голямата липса и точно тя прави от един уж аналитичен коментар изпреварващо патетично съобщаване на очевиден факт и леко накланяне на бомбето за поздрав по комшийски. Ако се върнем една година назад, ще видим брекзит след референдум, един нашенски неясен, с възможна двойна употреба и този сега в Турция, след опита за преврат през юли. Има ли прилики и разлики? Има, да. Най-интересна е приликата, че и при трите личи външна намеса. Прилика е също, че и при трите се надявахме да не успеят. Приликата е и в думата разпад - начало на разпад на ЕС, разпад на политическата система у нас и опит на Ердоган да спре разпада на Турция. Проблемите, но и бъдещите решения, ще дойдат от отговорилите с "не", а не от тези с "да", За наш късмет 12 000 ни спасиха от позора да ни броят отговорили с "да" на въпрос, който изглежда като зададен на чужд език. В другите два референдума разликите са 2-3%, което означава милиони срещу милиони! Време е обаче да помислим какво обединява Путин, Мърдок, Сорос и Гюлен и ако се намери поне един визионер с чувство да отговорност, да ни го каже. Тогава може би референдумите няма да изглеждат като поръчани отвън, а платени отвътре! Иначе вървим към преки аналогии с големите престъпленията, където си задаваме сходни въпроси - кой има мотив, полза и възможност!

 • Турция се вари в собствен сос

  Турция се вари в собствен сос (17 April 2017 - 20:04)

  Отговор

  Като уври, тогава ще видим какво ще излезе от тази манджа.Няма ли да ни загорчи и на нас макар и уж да не е сготвена за нас? По-добре да си опичаме акъла, да се държим близо до културните хора и далеч от примитивите в русия и турция. Кога сме били добре сме били добре с Европа и Америка, а сме били далеч от примитивите в русия и турция. Направате си собствен исторически преглед. Моля.

 • Gojko

  Gojko(17 April 2017 - 20:04)

  Отговор

  Тотално неадекватен материал! Този човечец се вживял във всичко! Бивш "политик"/ само за каква тиква съм гласувал/! Ужас! Компромитиран "дипломат/фирми на жена му във Варшава и потулени сделки, със съмнителен мириз/! Безлично присъствие в Скопие и отлежване на спокойствие във вилата на Водно! Но си изкара животеца по жълтите павета, вместо да е директорка в ЦДГ № ...., за каквото е учил в Шуменския у-т!

 • 5-ko

  5-ko(17 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Ама че досада. На тоя никога ли не му минава словесната диария.

  • barcelonski => FUCK-тор

   barcelonski => FUCK-тор(17 April 2017 - 17:04)

   Диарията НЕ е Словесна а е => Анална и това е персонално усещане след прекомерно сърбане на Боръйшник (метил със сок от сибирски трънки) .... Спрете да се наливате и може и да секне. (енциклопедично)

 • Късогледство ли?

  Късогледство ли?(17 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  Щом ще отваряме приказка, да продължим. Едно съмнително и доста малко предимство на ердогановите ислямисти не означава, че турският народ е подкрепил диктатора. Впрочем, нека да наричаме нещата с правилните имена - диктатора. Половината от турците са за нормална либерална демокрация, което прави турския народ достоен за уважение. За сравнение - одобрението на Путин е 86 процента от населението. Съпротивата срещу тиранията винаги е похвална, независимо дали е путинова Русия или ердоганова Турция. Ако си затваряте очите за потъпкване на свободи и права в приятелска и съюзническа Турция, означава, че не сте такъв, за какъвто се изкарвате. А ако говорим на Вашия език с бабичките и плакаторазноса, означава, че си постилате килимчето за очакван нов господар...

  • barcelonski

   barcelonski(17 April 2017 - 15:04)

   - Колега Дългогледий ..... Сашо много ясно го е написал .... Големия Враг е => Русия а вторачването в Турция води до замитане на Руската Намеса на Балканите и Готвения Военен Конфликт в многоъгълника => Македония - Сърбия - Босна - Албания - Република Сръбска. Въпрос на "езика на бабичките" .... - Защо биете престарели бабички на Капъ Куле и ги "вардите" да не се пре'фърлят на Лесово .... а не организирате един "Патриотичен Български Вот" от Братска Православна БЮРМакедония .... МАКЕДОНО'ИЗВОЗ да направите бе ...... на двойните граждани с бюрмано-българско самосъзнание. 40-50 хиляди БЮРМанци с право на глас да докарате да гласуват в България ... ??!! .... 'щот' е по-лесно и по-евтино да биете бабички по телевизора .... а и не се изка много акъл за такъв патриотизъм. (контриращо)

  • Късогледство и късодръж

   Късогледство и късодръж(17 April 2017 - 15:04)

   Клети барселонски, не съм ничий колега и не съм организатор на никакви масови акции, още по-малко избирателни или плакаторазносвателни. Не отклонявайте въпроса от референдума, довел до ислямизация на държавата - съсед на България с подобни дребнотемия. Излишно е да демонстрирате принадлежността си към антисъветския блок, с такава отблъскваща правоверност. За чест на българските турци у нас и в самата Турция - те избират свободата и не са толкова уверени в доброто бъдеще под властта на султан Ердоган, колкото автора и вероятно Вие, самият. Да се надяваме, че ако се наложи, не дай Боже, България ще им окаже покровителство. Ако дотогава не е станала турски вилает.

  • barcelonski => FUCK-тор

   barcelonski => FUCK-тор(17 April 2017 - 18:04)

   България няма да стане част от Султанат. България има проблем с Евразийското Царство на Ортодоксалните "Християни" заради продажните Русофилистици-еничари у нас. България ще окаже закрила на всички граждани с български паспорти, независимо дали са в Ердоганския Султанат или в Православна БЮРМакедония. Ислямизацията в Турция и вече добре познатия режисиран, скорошен "Юго-конфликт" ще я принудят да приеме бежанци от тези държави. Ортодоксалната Ви злоба води до подценяване на Александър Йорданов. Вие не можете да осмислите факта, че той пише открито - а не коментира скрито. (назидателно-поучително)

  • IvoG

   IvoG(17 April 2017 - 21:04)

   „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион" На кой са тези думи бе, помияр сплескан?

 • barcelonski

  barcelonski(17 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  ОБЕКТИВНО и ДАЛНОВИДНО !!! .... - Браво Сашо ... 'фана ги по бели гащи. Библиотекарската Мисловна Школа е протихнала защото още чака Опорните Точки да бъдат Парафирани в РИСИ ..... и => баш тогава Александър Йорданов ги "изпревари" с неща които пише от години. Разбираема е сложността на Новата Концепци на РИСИ за Султаната на Ердоган .... не е лесно ... да се намери виновника, който да НЕ води към Тоталитаризма, Сталинизма и Путинизма .... сега Руските Широкодушести Мисловни Отрепки ще омурголявят един Буламааач ... Нещо като "Българо-библиотекарско Американско-Тръмпистко Общество на Русофилистици в България" ...... толкова може Ортодоксалния Руски Скот .... (поздравително)

 • уискито

  уискито(17 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  След като десарската депесарска ОПГ застана на страната на путя в случая със сваленият руски самальот, тая пасмяна определено има проблем с Ердоган. Наивно е да се мисли, че тия кремльовски ибрици в близко време ще бъдат изхвърлени от власта и за това не е изключено наистина да имаме проблем с Турция.

  • Тони

   Тони(17 April 2017 - 14:04)

   омразата е особено нещо винаги се върти около хора с ниска култура

 • Стоян

  Стоян(17 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Много обективна и точна преценка на случилото се в Турция и около нас . А колкото до компетенциятя на др. Пантев ,пазете я за неговите съратници от БСП (БКП) .Браво г-н Йорданов , виждате ли как злобеят живковижчетата ???

 • Те са, 10% и шопарят Шошо

  Те са, 10% и шопарят Шошо(17 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  Когато нямате какво да кажете или пишете измислици като "10%", по добре не пишете! И писането, както и словото може само да разсее съмнението относно вродената тъпота на източника.

  • Червените боклуци много мразите Сашо, има защо.

   Червените боклуци много мразите Сашо, има защо.(17 April 2017 - 13:04)

   Сашо пак на 100% е прав, събуди задрямалите червени тролове!

 • Николай

  Николай(17 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  Баси, даже не го дочетох! Доповръща ми се на втория абзац, та бързам да споделя с всички ви, че ако тая дебела свиня (някога симпатичен обещаващ политик) не пукне скоро от простотия, поне трябва да му забранят да дава мнения, интервюта и акъл, щото в тая смотана държава все пак живеят и хора с интелект над средното ниво. А на този застаряващ мечо-пух му препоръчвам от време на време да чете статиите на проф.А. Пантев, поне ще научи нещо...

  • Ха, ха трола намерил с кой да дава пример

   Ха, ха трола намерил с кой да дава пример(17 April 2017 - 13:04)

   Кой беше този Пантев, Поли Пантев не го ли гръмнаха. Аааа сетих се, имаш пред вид онова измислено по партийна линия професорче, псевдо историка. Ами те с Пантев много си приличат, и по партийна линия и по интелект.

  • баткото на Николайчо

   баткото на Николайчо(17 April 2017 - 17:04)

   Николайчо, ами не го чети бе, батьовото. То е написано за умни хора, не е за тебе!

 • 10%

  10%(17 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  а бе само за справка - на този човек не му ли викаха на времето "мистър 10%", че харесваше да прави приватизацията...

  • До 10%

   До 10%(17 April 2017 - 13:04)

   Не, не е тоя човек. Ама ти щом това не знаеш, значи си голям тупан.

 • balgarin

  balgarin(17 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  БРАВО Г-н Йорданов КАКТО ВИНАГИ СИ ТОЧЕН И ПИШЕШ САМАТА ИСТИНА щото ВИЕ Г-н Йорданов таз МАТЕРИЯ ПОЛИТИКАТА Е РАЗБИРАТЕ МНОГО И СТЕ УМЕН ЧОВЕК , а колкото до САМАТА ТУРЦИЯ СЕГА ЩЕ ВИДИМЕ САМОТО НЕЙНО ГОЛЯМО ПРОПАДАНЕ И ВРЪЩАТЕ В 19 ВЕК ЗА ЖАЛОСТ . диктатор още не е губил избори и референдуми така че нямаше как и диктатора ердоган да загуби той спечели но ВСИЧКИ В ТУРЦИЯ ЩЕ ЗАГУБЯТ ВКЛЮЧИТЕЛНО И САМАТА ТУРЦИЯ , а ние в България НЯМАМЕ СЕРИОЗНИ ПОЛИТИЦИ който щяха да НАПРАВАТ БЪЛГАРИЯ ПЕЧЕЛИВША ОТ ЦЯЛАТА СИТОАЦИЯ ПРИ КОМШИЙТЕ . NATO USA EU - EVROPA да се ПРЕХВЪРЛЯТ ПРИ НАС И НИЕ БЪЛГАРИЯ ДА СМЕ ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ЕВРОПА и Азия още повече диктатора ердоган връща смъртното наказание а това значи с EU край , Турция ще ИЗГУБИ ВСИЧКО след този референдум като силна икономика и световен играч и ще се ислямизира . световни фирми и пройзводство ще се махнат а може и до гражданска война да стигнат щото там е МРАКОБЕСИЕ всеки за НИЩО може да бъде вкаран и убит в панделата , а при нас в България да работят по девиза МИСЛИ НАЙ ДОБРОТО А СЕ ПОДГОТВАЙ ЗА НАЙ ЛОШОТО а то първо предстой а България ТРЯБВА ДА Е ГОТОВА ЗА ВСИЧКО .

 • реджи

  реджи(17 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Резултатите от референдума в Турция,показват ,че след "брекзид" имаме "тюркаут"!

 • Иван

  Иван(17 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Сега "новите патриоти" от ДПС ще се наложи да дадат обяснение за наглата намеса във вътрешните работи на Турция. Почитателите на ленинските съботници от червеното ДПС изначално са против референдуми и избори. Свикнали са да приемат властта за даденост /дар от ДС и КГБ / и са готови с цената на всичко да задържат.

 • Иван

  Иван(17 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Сега "новите патриоти" от ДПС ще се наложи да дадат обяснение за наглата намеса във вътрешните работи на Турция. Почитателите на ленинските съботници от червеното ДПС изначално са против референдуми и избори. Свикнали са да приемат властта за даденост /дар от ДС и КГБ / и са готови с цената на всичко да задържат.

 • Rhapsody of fire

  Rhapsody of fire(17 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  За тези, за които демокрацията се изчерпва само и единствено с победа на мнозинството, припомням по памет следната реплика "Така си отива демокрацията-с ръкопляскания". Не помня точна в коя от новите начални серии на Междузвездни войни беше, но това беше репликата на принцесата, когато избраха Императора. Разбира се - временно в името на стабилността на Галактиката. Въобще не изключвам манипулация на крайния резултат от Ер Доган, но в крайна сметка турците сами си слагат окови, сами си ги заключват и му връчват ключа. Плурализмът и разделението на властите бързо и сигурно ще изчезнат, заменени от неограничената воля на един абсолютен диктатор. С каквито и "демократични" пагони и титли да се кичи и да се определя като еквивалент на другите президентски републики. Фактът, че близо половината са против, означава само, че ще има нови и нови вълни за обявяване на "врагове на народа". Съчетано с все по задълбочаващата се ислямистка истерия, самата Турция, както и цяла Европа, ни чакат тежки и мрачни времена.

 • Късогледство, или нещо друго?

  Късогледство, или нещо друго?(17 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Г-н Йорданов, Турция на Ердоган не е единственият враг на България. Но е враг. Турция на Ердоган не е Турция на Ататюрк - светска и прозападна. Това и сам го знаете. Не знам дали знаете, че за 6 месеца в затворите на ердоганова Турция са хвърлени 140 000 души!!! Но знаете, че много журналисти, редактори и хора на словото, като Вас - либерали и демократи са между тях и очакват жестоки присъди. Къде е професионалната и чисто човешка солидарност?

  • В Турция да, но къде беше да защитиш руските журналисти

   В Турция да, но къде беше да защитиш руските журналисти(17 April 2017 - 13:04)

   Ами като си възмутен от човешките права в Турция, вместо да блъскаш бабички по границата, отиди там с плакати и защити онеправданите журналисти. Ще бъдат трогнати когато разберат кой ги подкрепя.

Оставете коментарОбнови