Станишев навири гребен, сънува пак Министерски съвет

Тати Гоце и двамата Руменовци готвят изненади, свалят малкия от облаците Христо Попов

Служебният избор на Сергей Станишев за лидер на ПЕС го изстреля отново в медийните върхове. Само за седмица бившият премиер на България обиколи по няколко пъти телевизиите и вестниците, правейки открита заявка, че часовете на ГЕРБ и Борисов изтичат, а БСП се връщат във властта. Неочаквано от летаргия излязоха и познатите до втръсване червени шамани, които взеха да пригласят на шефа си и да обясняват, че „Позитано” 20 е вече факторът в България и който иска да е на къс пас с ЕС - трябва да минава на поклонение оттам. Анализатори отчитат и реална промяна в поведението на Станишев – категоричен, настъпателен, даже нагъл в претенциите си срещу ГЕРБ, забравяйки за крадливата Тройна коалиция, която управляваше.

Новият лидер на ПЕС вече се опитва да разглежда България през проблемите на Европа. Така той отчете, че 25 млн. е безработицата на стария континент, като 5,5 млн. са хората в младежка възраст. Новият европейски лидер на левицата предлага и конкретна терапия – от Европейския социален фонд където са спестени 20 милиарда да се извадят спешно 10 милиарда и да се атакува с различни програми безработицата. От тази терапия Станишев очаква положителен ефект и в България, но истинската промяна в живота на сънародниците си той вижда след свалянето на ГЕРБ от власт и връщането на БСП в Министерски съвет. 

Говоренето за АЕЦ”Белене” безспорно е единият от трамплините на червените към тази цел, въпреки че Станишев твърди, че референдумът не е предизборен ход. Според него ГЕРБ били паникьосани, страхували  се от допитването до народа за ядрения проект. 

В поредното издание на „Панорама” по БНТ лидерът на ПЕС и БСП обоснова връщането си във властта с кусурите на сегашната управляваща партия. Всеки който не харесва Бойко Борисов се заглушава, всеки който има различно мнение от него се репресира, посочи Станишев. 

Той обаче не успя да отговори на водещия Бойко Василев как се надява на победа, след като до сега е калкулирал 7 загуби от Борисов. Станишев не иска да си признае и друг очевиден факт - че той управляваше държавата при златен дъжд в световен мащаб и това щастливо време скоро няма да се върне.

Това не е обективна оценка, освен  благоприятните световни фактори имаше и вътрешни, които предопределиха добрите резултати, които постигнахме. Професионализмът, добрата организация са едни от тях, похвали се сам социалистът.

Родни анализатори са скептични за големите му надежди и смятат, че на този етап червеният лидер просто разказва сънищата си. Възраждането на европейската левица в никакъв случай не означава червена вълна и в България. 

Проучване сред читателите на Faktor.bg показва, че едва 20% от тях смятат, че след новите позиции на Станишев в ПЕС червените у нас печелят общественото доверие. 105 смятат, че ще ескалира допълнително напрежение, 20% се надяват, че новият европейски лидер ще привлече инвестиции и ползи за България, а 40% виждат отстъпление на ГЕРБ, но търсят друга, различна от БСП политическа сила.

Самата БСП от 23 години търси новият си обществен образ. След като българските комунисти се пребоядисаха на социалисти, сега номенклатурата в партията им, която е  от новоизлюпени милионери трябва да намери своята идентификация с крайно бедния ляв електорат. От друга страна, Станишев се вижда как на бял кон влиза триумфално в МС с нов екип от удобни и доверени на него министри, които червената секира Татяна Дончева нарича „ибрикчии”. Но самовлюбилият се лидер забравя, че изхвърлянето зад борда на властта на  тати Гоце, Румен Петков, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Крили Добрев, Емилия Масларова и други стари муцуни, може да е коства не само за партийния му пост, но и заплаха за единството на столетницата.

 {module [248]}