Станишев между жертвената пешка и новия цар

Изборът на Сергей Станишев за президент на ПЕС предизвика еуфория у нас, а хората около него го закачиха до портретите на соц-легендите Димитър Благоев и Георги Димитров.

Лидерът на БСП стана първият шеф на социнтерна, избран от бившия източен блок. Изборът на социалистите обаче идва в изключително важен за европейската левица момент. Станишев пое за втори път ПЕС точно преди изборите за нов Европарламент. За социалистите това е ключов рубикон през 2014 г. Година преди това пък идват парламентарните избори в Германия – един от основните валове в ЕС.

„Изборът на Сергей Станишев за лидер на ПЕС е изключително голям успех, както за самия него, така и за БСП и за България”, констатира социологът Андрей Райчев.
Той припомни как бе критикувана „Тройната коалиция" и поясни, че новият пост на Станишев променя всичко, защото той е проверен и няма как просто да стане един корумпиран бивш премиер да стане лидер на социалистите в Европа.

Райчев заяви, че тази година Сергей Станишев явно се е опълчил на Бойко Борисов. Пример за това е и инициираните на референдум за АЕЦ „Белене". По думите на социолога и най - верните хора на Станишев не са очаквали той да събере и 200 хил. подписа, а той е събрал над 500 хил. подписа.

Според социолога Юрий Асланов новият стар лидер на ПЕС при срещи с управляващите в Холандия и Франция може да помогне за преобръщане на негативната оценка на двете държави за членството ни в Шенген. „Засега този пост се оценява повече като личен успех за Станишев, но това не може да не помогне и на БСП. Партията получава много голяма трибуна, за да могат тезите й да бъдат чути", добави Асланов.

Самият Станишев обаче не може да даде конкретни примери с какво президентството му в ПЕС ще допринесе на България. В няколкото интервюта през последните дни депутатът от Коалиция за България повтаря едно и също в телевизионните студия. Социалистът припомня как ЕНП, към която принадлежи ГЕРБ, ни удря контра за Шенген и за еврофондовете. В същото време социалистите в Европа винаги заставали зад страната ни и благодарение на тях сме успели да влезем в ЕС през 2007 г.

2012 г. според Асланов и Андрей Райчев е изключително успешна за Станишев. Те обаче не отчитат факта, че догодина лидерът на БСП може да се окаже жертвената пешка. Когато в шаха играчът е изтощен, както се случи със социнтерна през последните години, най-лесният начин за почивка е жертвената пешка в хода на играта. Понякога се налага да се рискува с топ или офицер, но ефектът винаги е същият. Евентуален провал на евроизборите догодина за социалистите ще бъде пагубен за Станишев, който ще трябва да обере всички негативи и да изпие горчивата чаша на поражението до дъно. От друга страна най-силен интерес от поста му има Георги Първанов. Ако ГЕРБ успее да прокара промените в изборния закон, лидерът на БСП няма да има право да бъде шеф на две партии. Колкото и да обяснява Станишев, че управлява червения кораб, не е изключено да бъде взет на абордаж от прекия си конкурент Георги Първанов.

Паралелно с успехите на Станишев правителството на Борисов нагазва все по-дълбоко в тресавището. За премиера става все по-сложно преди изборите да се справи със своите хора, които започват да излизат извън контрола му. Страховитата безработица, поскъпването на всички стоки и услуги, размотаването на пенсиите са само част от черните точки на ГЕРБ.

Според червения социолог Андрей Райчев в момента силите между Станишев и Борисов са изравнени и социалистите са наваксали пасивите, които натрупаха в рамките на тройната коалиция. Двете партии имали по 20% одобрение сред гласоподавателите, но тепърва щели да се правят проучвания, дали ще нарасне подкрепата към БСП след избора на Станишев в ПЕС. Ако това се случи, оттук нататък въжето около ГЕРБ ще се затяга все по-бързо преди изборите. Колкото и Кунева да отрича, че не иска коалиции, а ДПС си трае, засега е неизбежна новата тройна коалиция, срещу която Бойко Борисов към този момент няма с какво да се изправи срещу червената хегемония.