Шок! Доган дарява 15 млн. лв. за антитероризъм?

Бойко щастлив, няма да реже пари от магистрали? Майтап бе Уийли! Дупката в сигурността ни е толкова голяма, че и кьорав терорист не може да ни уцели

Виктор Попов

Какъвто и проблем да изникне в България, винаги гледаме да измием срама от провала си обяснявайки, че ни липсват пари. Така се получи и след убийствения атентат на бургаското летище. Властта си зарови главата в пясъка за истинските проблеми и отказва открито да признае, че разузнавателните ни служби не са работещи, а  са се провалили, защото години наред обслужват само политически, лични и корпоративни интереси. Премиерът Борисов на съвместна пресконференция в Министерски съвет заедно с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, директно се ожали: 

Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден, да харчим за предотвратяване на такива инциденти. Както казва народът - всичкото Мара втасала, та пак кусурът е, че не предотвратихме атентата заради липсата на достатъчно финанси.

След хленча на премиера, в петък, след закритото парламентарно заседание, на което бяха изнесени секретни данни за атентата край Бургас, Камен Костадинов от ДПС обяви авторитетно, че ще бъде увеличен бюджетът за сигурност, тоест имаме алиби да се искат още пари от Дянков.

В същото време властта забравя, че едни от най-шумните скандали в държавата през последните години са все с финансови далавери и то в службите за сигурност. За да се реализира грандоманската идея на премиера Сергей Станишев за създаване на мега структурата ДАНС и настаняването и в нова сграда, бяха изядени от бюджета над 200 млн. лв. Резултатът от свършената работа – почти нулев!

Пак по време на управлението на шефа на ПЕС Станишев, председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов изнесе скандалния факт, че само за подслушване и СРС-та през 2006 и 2007 г. МВР е издухало 95 млн. лева. Естествено без доказан ефект.

Наскоро пък, след смяната на Кирчо Киров като шеф на НРС лъснаха схеми, по които с пари на службата са плащани хиляди за ловните оргии на Георги Първанов, а милиони са изтекли за други несвойствени дейност. Шефката на ДКСИ Цвета Маркова пък бе уличена, че пръска пари за екзотични екскурзии, нови коли и строи луксозна сграда като мавзолей.

Най-скандално обаче е пилеенето на бели пари в НСО и то за охрана на политици. Черешката на тортата естествено е любимецът на народа - лидерът на ДПС  Ахмед Доган. Преди година по време на парламентарен контрол стана ясно, че заради заплахи към Сокола държавата харчи по над 2 млн. лв. годишно. И тези специални грижи към депутата, който само 2-3 пъти годишно ходи на работа в парламента и си докарва милиони от хонорари като хидро-консултант, се подържат системно от 7 години. По прости сметки излиза, че за рахата на Шефа в Боянските му сараи данъкоплатците са се бръкнали с 15 млн. лева – истинско национално съкровище. Цели 24-ма гавази от НСО  вардят  от рискове депутата. По-голямата част от тях дават дежурства в Сараите на Доган в Бояна. Останалите се ползват като лични гардове.

Поне трима шофьори от службата пък се грижат за ескортирането на Доган в столицата и страната.

Според официална информация средната заплата на гард от НСО в последните години е 1400 лв. В тази сума не се включват добавките за стаж и извънредните разходи на служителите. Данните бяха изнесени в парламента и тогава скандализираха държавата, но естествено зарити от нови скандали, забравихме предишните. 

Но освен Доган с  подобна привилегия се ползват и редица други любимци на народа. Неофициално в парламента и службите се говори, че това е легален начин някои политици да имат по законен ред винаги кой да  им носи багажа, да им взима децата от училище,  да им купува храна за вкъщи, да ги връща пияни от гуляи, или да кибичи край тях, докато консумират тайно интимни преживявания, или чакат на ловна пусия да гръмнат трофея на живота си.

Специално пък за Доган в службите се коментира, че заплахата е била фиктивно изфабрикувана по времето на Тройната коалиция, когато като мандатоносител властта му беше неограничена, а набеден бизнесмен от Истанбул е получил 10-годишна забрана да влиза в страната ни.

Когато Темида разследваше казуса с хонорара на Сокола, се роди дилемата – ако е законен, дали е морален. Същият риторичен въпрос може да бъде зададен и сега – ако пилеенето на пари за сигурността му е законно, дали е морално да се профуква такъв ресурс, след като службите бдящи за националната сигурност и антитероризма мизерстват, а така излагаме живота на хиляди сънародници и гости на страната на кървава опасност? Ако шефът на фирмата ДПС е пич (както често на жаргон обича да нарича себе си Доган) да върне жеста към държавата, да извади от джоба си 15 млн. и да ги дари за антитероризъм. Сега е моментът. Така държавата наистина ще бъде друга. Но милионерът Доган се държи гьон сурат и даже не иска сам да си поеме охраната, щото се изживява като национално съкровище и  смята, че народът е длъжен да го дундурка. 

В такъв случай, ако Бойко пък е мъжкар, да не мрънка пред американците, че сме бедни, а да  резне кефа на Боянския тарикат. Народът ще го разбере и подкрепи. Дянков ще отчете няколко спестени милиона, които може да пренасочи за антитероризъм. Този ефект може да се мултиплицира, като се приложи и спрямо други нахални политици. А ако и Темида се размърда и вкара в пандиза няколко корумпирани шефове, харчили вместо за национална сигурност пари за личен кеф и разкош, ще се икономисат няколко стотин милиона. С тях България ще има шанса да създаде супер Агенция по антитероризъм, за която да ни завидят и евреи и американци, а Бойко няма да има нужда да реже от финансирането на така любимите му магистрали. 

Но пожеланията у нас никога не се сбъдват. Властта няма да развали кефа на Доган и на политическата класа. Спец службите ще продължат да работят на ишлеме без правила и закони. В тях ще се израства само по партийна, роднинска и сексуална линия. Така националната ни сигурност ще продължи да бъде толкова гигантски пробита, че  утре и кьорав терорист няма да я уцели. Ето, това ни е спасението!