Предизборно ГЕРБ клекна на олигарси и мутри, узаконяват палатите им

Новите промени в закона приети, без да са гледани на първо четене в регионалната комисия

 

Владо Комитски

 

 

Управляващите направиха поредния неочакван завой на 180 градуса и решиха със щедро сърце да узаконят палати, имения и тузарски комплекси, уж от грижа за народа. Няма място за съмнение, че поредната акция на ГЕРБ ще обслужи интересите на най-богатите, които въпреки строгите разпоредби на закона, не ги зачитаха и строяха години наред напук на държавата.

Днес парламентът прие промени в Закона за устройство на територията. Те предвиждат амнистия за незаконните строежи в периода от 1987 до 2001 г. 

Идеята е да се даде възможност на хората, които са пропуснали срока през 2001-2003 г., да си поискат от общината съответното удостоверение за търпимост или да си узаконят строежите.

"Сега ние даваме, още веднъж възможност на хората, които са пропуснали срока, да си поискат съответните удостоверения за търпимост или да си узаконят постройките, ако са пропуснали сроковете, които бяха определени в закона през 2002-2003 г. Той беше шест месеца, сега даваме 12 месеца, в които те могат отново да направят това. Но при едно изрично условие - да отговарят на изискванията на действащите в момента на построяването нормативни актове, свързани със строителството", обясни председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски. Той се мотивира елементарно, че в цялата страна има незаконно строителство и ако промяната не стане факт, трябва да се бутне половин България. 

От опозицията обаче атакуваха, че промените не са обсъждани, по тях не е воден дебат нито в Народното събрание, нито в обществото и медиите. Нещо повече – оказа се, че тези поправки на първо четене в регионалната комисия не са внасяни, а са представени директно за второ четене, твърдят депутати. 

Те припомнят още, че през 2003 г. парламентът с пълен консенсус е приел да се сложи край на незаконното строителство и последващото му узаконяване. Докато сега, освен ГЕРБ, всички други политически партии са били „против”. Просто поредната лобистка прищявка на ГЕРБ, която е прокарана тихомълком, зад гърба на избирателя, коментира депутат от Синята коалиция.

Октомврийската амнистията за незаконните строежи напомня доста конфузно за една показна пиарска акция преди две години. Тогава младото правителство на Бойко Борисов демонстративно проведе серия от проверки, включително и с хеликоптер в тузарските квартали в София, в някои от големите градове и по курортите. Бяха разкрити стотици луксозни палати издигнати без необходимите разрешения, а за много от тях собствениците им не плащаха дори и данъци на държавата. От пиарската акция на властта пострадаха дребни собственици по морето. Най-големият удар беше разрушаването на над 120 имота в незаконно построеното митничарско селище на брега на язовир „Ивайловград". След атаката по въздух данъчните засякоха там 169 незаконни имота, повечето от които в Ставри Димитрово. Заповед за събаряне имаше даже  и за параклиса, построен в двора на къщата, станала известна като министерство на веселбата. Другата знакова акция на герберското правителство се оказа барбекюто на Доган в Боянските му сараи. След сумати проверки, напъни на контролните служби и изписани стотици вестникарски страници, то бе бутнато, но нищо не бе предприето срещу незаконната ограда и други части от сарая. Премиерът Борисов пък се беше похвалил, че списък с над 3000 незаконни богаташки дворци били на бюрото му и щял да ги премахне. Властта отправи закани и към корумпирани чиновници, които са допуснали този хаос и са толерирали с мълчание и бездействие престъпленията. Но като всичко при ГЕРБ и този балон с обещания се пукна.

Властта не реагира против повечето от нарушителите, защото много от скандалните имоти се оказаха на мутри от ъндърграунда, магистрати с високи позиции в съдебната система, деца на милионери, олигарси, които си бяха направили даже и площадки за хеликоптери в именията си в „Бояна”. 

В депутатските среди открито се говори, че явно ГЕРБ са били натиснати от хората с много власт и пари, за да се промени в тяхна полза законът. Тарикати вече обясняват, че новите вратички в закона дават шанс да се узаконят със задна дата и криминални имоти след 2003 г. Номерът бил да успее човек да си набави фактури за строителни материали и услуги преди този период.

Наред с баровците късмет ще извадят и много дребни стопани в държавата. Така „справедливостта” възтържествува и едни ще узаконят дворци за десетки милиони, а други бараки и кокошарници за 200-300 лева.