Огнян Минчев: Лично ще бия онези, които си позволят да махнат Ботев от учебниците!

Политологът Огнян Минчев избухна в гняв и написа остро писмо във Facebook срещу идеята да бъде премахнат Христо Ботев от учебниците по литература. Faktor.bg публикува без цензура цялото писмо на Минчев:

"Преди време няколко недорасляци от епохата на първоначално натрупване на далаверата обявиха Иван Вазов за остарял, неоригинален и неразбираем за съвременните поколения "от епохата на интернета". Не срещнаха отпор - окуражиха се от безразличието, с което бе посрещната идиотската им теза. Години по-късно един доносчик на ДС и по съвместителство - литературен критик обяви дядо Йоцо за латентен хомосексуалист - уж се радвал на униформата на нашето, българското войниче, а в същност го опипвал "по-така". Никой не използва ритника си за да затвори гнусната уста на доносчика - студията му стана помагало за кандидат-студенти.

Сега някаква комисия щяла да скрива Христо Ботев под миндера, да го отстрани от учебните програми, защото не било правилно да не може да гледа "турчин как бесней над бащино ми огнище". Ако тази комисия от политико-коректни фурнаджийски лопати успее да прокара тази низост - обещавам, ще ги пердаша лично и физически. Каквото ще да става. Избрах да живея в България и детето ми също расте тук. Имунната система на един народ се поддържа от един минимум ценности и идеализъм, без които огърлицата на националната идентичност се къса и разсипва в безвремие и небитие. Опасявам се, че ние вече скъсахме тази огърлица на народната си свяст. Трябва да я събираме отново и да я предаваме на тези, които идват след нас. Тези ценности, този генотип на народната ни свяст не може да съществува без "демодирания" Вазов, без "терористите" Ботев и Левски, ако щете и без Никола Вапцаров, който освен, че е бил комунист, е бил и жертвоготовен идеалист, вдъхновен поет и духовно надарена личност.

Националната ни идентичност спокойно ще мине - и ще си отдъхне - без "галъпиращите" соцлиберални осквернители, без фройдистки зацапаната наглост на неколцина литературни доносчици, да не говорим за кохортата чалгаджии, кючекчии и пезевенци от света на шоу бизнеса, политиката, журналистиката и "пазарната икономика" по български. Време е да отсеем плявата от зърното, защото иначе всички ще бъдем разпиляни без вест и без кост от вятъра на същата промяна, с която злоупотребихме.

А иначе - "турчин че бесней" у Ботйова - нека не ви притеснява. Това е онзи, старият, османският турчин, за който днешният турски външен министър Даутоолу нещо много жали напоследък. Но напусто жали - миналото няма да дойде в бъдещето - колкото и да им се иска на нео-османистите в Анкара".

Поводът за дискусията около произведенията на Христо Ботев в учебниците е публикуваният миналата седмица доклад на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници. В него се казва, че народното творчество съдържа дискриминация към Османската империя, но това не може да бъде избегнато, за разлика от коментарите и анализите към него в учебните помагала.

Като отговор на доклада, на фейсбук страницата на издателство "Просвета" е публикуван текст, подписан от Йоана Томова, председател на управителния съвет на издателството.

В него се задава въпросът "Да редактираме "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище" или да изхвърлим Ботев от учебните програми?". Това е поводът потребители на социалните мрежи да заговорят за желание за намеса в Ботевото творчество, въпреки че подобно предложение не се открива в официалния доклад на комисията. В групата във фейсбук "Национален протест срещу безобразията в България" родители дори заплашиха да не пуснат децата си на първия учебен ден, ако Ботев отпадне от програмата по литература.

Сергей Игнатов заяви категорично, че българското народно творчество няма да бъде редактирано и че ако "мома за женене" е дискриминационен израз днес, то на времето, когато е бил написан, е отразявал реалността. Според него скандалът е породен от некоректно тълкуване на извадени от контекста цитати.