Новият Стокхолмски синдром - Лейди Га(р)га

Деца и тийнейджъри станаха заложници в опасната игра на милиардите в шоубизнеса. 

След месеци в трескаво очакване Лейди Гага изнесе концерта си в зала „Арена Армеец” и я напълни до дупка. Клишето „скандална визия” обаче този път при Гага излезе извън всякакъв контрол и се изроди в тотална простотия. Овчарят бай Иван от село Х би се изчервил, ако беше разбрал псувните на певицата, която по време на целия концерт се държа вулгарно. Развълнуваната Петя Дикова записа репортаж след концерта и анкета с хора от публиката, сред които и деца. Момиченце на около 9-10 години направи потресаващо признание: „Това ще ми е остане в мозъка завинаги”. Лошото обаче е, че точно това не трябва да остава в главата на хлапето и то трябва светкавично да изтрие от харддиска си лейдигагите, наводнили световния шоубизнес. 

Милиарди левове, които се инвестират в сектора, превърнаха в заложници малките, които набързо се привързват към похитителите си като при същински Стокхолмски синдром. Подражават им във всяка простотия, която се приема като провокация, обличат се като клоуни и дори си правят кокове с бирени кутийки, както непълнолетна тийнейджърка се издокара за концерта на Гага. Тоталното затъпяване в цял свят на малките е проблем и на родителите, които също се разлагат сред цялата помия на кича.

Покойният кичолог проф. Иван Славов се върти в гроба, ако от някой път неведом вижда какво се случва. Задъханата Петя Дикова попита родители, довели малки деца и тийнейджъри, които бяха основният контингент на концерта, защо. По нашенски те се оправдаха по меко казано смешен начин, че организаторите са виновни и по стар български обичай прехвърлиха вината на другите. 

Младо семейство, оставило хлапетата си вкъщи обаче контрира с право, че не може да се водят деца на подобен концерт, на който никой не очаква да му свирят Бетовен. Родните звезди Георги Христов и Денис Ризов също се поклониха пред богинята на кича и като под хипноза заявиха, че не били виждали такова шоу. Цигуларят Васко Василев, който е концерт-майстор в Лондонската филхармония, направи най-обрания коментар. На въпрос пее ли добре Лейди Гага, Василев помисли и отговори лаконично: „Пее като Лейди Гага”. 

Стокхолмският синдром се появи и пред столичния хотел „Кемпински Зографски”, където децата и тийнейджърите чакаха с часове превзетата световна звезда, която не даде да я докосват, защото иначе нямало да пее. Малките заложници бяха принудени да изпълняват всяко нареждане на любимата си похитителка. По този начин бяха грешно възпитавани, както майките и бащите си от времето на соца. Че трябва да изпълняваш всичко, което ти се каже и да се прекланяш пред кумирите, което забраненото по онова време Християнство отрича. Че трябва да бъдеш репресиран с граничещите до лудост прищевки на старата номенклатура и да падаш на колене и да си зависим пред всеки, от когото чакаш нещо със заплахи. Точно обратното, за което се бореха легендите Бийтълс, върнали демонстративно ордените си на Кралицата в Англия. 

Дори наистина да не съществува теория на конспирацията, манипулация се прави в цял свят и се търси тотално затъпяване сред младото поколение, което се задава. Тоталното затъпяване е най-лесният път за контрол над всички. У нас нещата не стоят другояче. Преди 3 години бе направено изследване, което показа, че българчетата са стигнали критичния минимум и четат по 1,5 книги на година, средно аритметично. Децата, които са се захванали сериозно пък са едва 22%, по данни на НСИ от миналата година. Това личи и от все по-малкото кандидати в университетите, които също носят вина за оглупяването на нацията с бързи крачки. Стигна се дори до идеята за премахването на гениалния Ботев от учебниците по литература. Идеята на комисията по дискриминация, пословична с влиянието си от страна на ДПС, почти не предизвика виртуална война в интернет и постави в опасен ребус етническия модел у нас. 

Крайно време е туморът на лейдигагавщините да бъде изрязан и децата да не бъдат възпитавани нито по пуритански, нито пък на световна чалга и кич. Да се намери балансът, за да не се окаже след няколко петилетки, че новата алтернатива на капитализма в още по-големи мащаби е прогнилият социализъм.