Нейков прецака спорта и пусна олимпийците на разходка с лодка

Олимпийските игри отново бяха провалени от калпавата политика на Министерството на физическото възпитание и спорта, която продължава да съсипва всичко вече 12 години.

Родните спортисти изпаднаха в немилост и са принудени да търпят подигравките на световните медии, които ни наричат „самодейци” и „самоуки". Пълният крах на Олимпиадата в Лондон трябва да светне червената лампичка на премиера Бойко Борисов, който редовно тренира с Нейков на кортовете в Банкя.

Наскоро от ДСБ поискаха главите на 5 министри. Сред тях първа би трябвало да бъде на спортния шеф Свилен Нейков. Той за 3 години така и не успя да прекрати порочната практика в абсолютно всички федерации, в които се наливат държавни пари. Дори за децата от школите е очевидно, че несменяемите ръководители във всички дисциплини точат пари от хазната и оставят без читави бази и без пари треньори и състезатели. За настоящата Олимпиада държавата похарчи 25 млн. лв. Към този момент за тази сума очакваме 2 медала, които дори не са сигурни.

Ако две отличия струват толкова пари, то очевидно нещо във вечно пренебрегваното и потайно министерство на спорта нещо не е в ред. Нервите на най-спокойната ръка в стрелбата ни Мария Гроздева не издържаха. Тя обвини Камен Шишманов в източване на държавни пари, след като той изхвърли най-добрата ни състезателка по спортна стрелба от федерацията и отказа да я спонсорира за Олимпиадата. Така или иначе Гроздева отпадна от форума след всички срамни сцени, които се разиграха в медиите.

Министър Свилен Нейков би трябвало да напусне кабинета си на „Дондуков” 1, защото той и екипът му проспаха всички неразбории във федерациите. След краха на олимпийските игри, тепърва започна да говори за проверки и разследване в школите, в които най-вероятно частни лица прибират милиони. Подобни ревизии в нормалните страни от ЕС, например, се правят предварително. Нейков имаше 3 години карт бланш, за да намери начин да сложи в ред спорта ни. Вместо това позволи на корпоративни интереси да работят инкогнито зад федерациите и да поддържат вечните им председатели. И въпреки неуспехите ни в традиционни спортове като борба, вдигане на тежести, бокс, футбол и пр., нито едно ръководство не бе сменено и не бяха направени радикални промени.

Единственият слънчев лъч са нашите волейболни национали, които, каквото и да направят срещу Русия, ще се приберат като национални герои. Младите лъвчета показаха на предателите Матей Казийски и Андрей Жеков, че волейболът у нас не е започнал и няма да свърши с тях. Що се отнася до шефа на федерацията Йордан Лазаров и хората около него, не е ясно дори тези млади момчета докога ще са навити да играят за чест и слава.

Още след махането на Мартин Стойчев, започнаха жестоки скандали. След отстраняването на Романо Пранди те се задълбочиха и продължиха с уволнението на Радостин Стойчев. Това в ушите на министър Нейков обаче звучи сякаш като шега.  Сигналите, които дадоха Пламен Константинов, Матей Казийски и Андрей Жеков, не трогнаха гребеца, който продължава да се разхожда из света с държавни пари и да не обръща внимание на спорта в България.

Не по-малка е вината и на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят, в унеса си да строи спортни зали и да помага за ремонта на спортни съоръжения, забрави, че разполага с цяло спортно министерство, което би трябвало да се погрижи за това, а не самият Борисов да ходи и да инспектира до къде е стигнал ремонтът на съоръженията.

Въпреки огромния скандал на игрите в Сеул през 1988 г., година преди падането на соца, страната ни има 35 медала. Парите, които са дадени за подготовката на нашите спортисти са малко над 50 000 лв. Те, разбира се, не могат да се сравнят със сегашните траншове, които отиват към федерациите. Но окаяните спортни бази, спортистите ни, които печелят медали под чужд флаг е ясен знак, че спортът загива. Затова министър Нейков трябва да е първият министър, който да си отиде.

Жалко за Данчо Йовчев, който бе принуден да играе на минусови температури през зимата, за волейболисти като Владо Николов. Той, заедно с Теди Салпаров и Тошко Алексиев постъпиха като истински мъже. Стиснаха зъби и останаха до край с младите ни надежди, които постигнаха чудеса и набиха с лекота Германия, където за волейбол се дават 30 млн. евро годишно, докато при нас дори няма официална информация. Жалко и за футболните ни национали и за факта, че Нейков така и не спря интригите и оплетените мрежи в БФС, както и за тенесистите ни. Те също отпаднаха безславно заради липсата на каквато и да е подкрепа от страна на държавата. Жалко и за поколенията, които повече най-вероятно няма да видят олимпийския огън на живо. Жалко...