Генералска мухобойка чисти търтеите в парламента

Премиерът Бойко Борисов е бесен на безделниците си в парламента. За следващите избори министър-председателят е поръчал на Цветан Цветанов и на Цецка Цачева да направят подборен отстрел за депутатските места.

Въпреки че през 2009 г. той заповяда на народните представители от ГЕРБ да ходят редовно на работа, пленарната зала е вечно празна и в нея кибичат по 5-6 гербери на парламентарен контрол, които четат вестници или си проверяват фейсбука на таблетите. Депутат от управляващата партия призна пред Faktor.bg, че в черния списък засега влизат 87 имена. Премиерът имал намерението да запази за парламентарните избори догодина едва 30 души от хората си.

Неразбориите в структурата във Варна, а преди това в Благоевград и Хасково, както и провалът на изборите в Кюстендил, дали тласък на контрола в ГЕРБ и Изпълнителната комисия вече е започнала да оглежда депутатите - кой колко работи на жълтите павета и в региона си, активен ли е или само генерира неприятности. Предстои с партийния си пост да се раздели областният координатор в Кюстендил - депутатът Валентин Микев, след като ГЕРБ остана на трето място в частичните избори за общинари.

Било възможно в стола му да седне Вася Пешева в 42-то Народно събрание, която водеше общинската листа миналата година. Втората промяна ще е във Варна. От няколко месеца изпълкомът търси ново име за местен лидер, което да не е обвързано с нито едно от двете лобита в конфликт - на депутатите Павел Димитров, който е настоящ шеф, както и Емил Радев.

В жертвения списък попада и депутатката от Търговище Лили Боянова. Освен че народната представителка не е заставала нито веднъж зад парламентарната трибуна, в града се говори, че е сред герберите, които са заиграли с БСП и ДПС на местните избори миналата година. Другият „калпазанин” от смесените райони е депутатът Ивайло Тошев от Шумен. Народният представител издразни премиера и се оплака от месечното си възнаграждение. Освен с искането си за по-висока заплата, Тошев се изложи и в постановката „Верту”, в която още 7 негови колеги от ГЕРБ отидоха да получат чисто нови телефони.

Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев също са сред хората, срещу които Бойко Борисов е насочил мерника си. В хекатомбата попадала и снахата на отвлечения бизнесмен Киро Киров. След първоначалния интерес към Йоана Киров по темата "Наглите", вече никой не търси за интервюта пасивната Йоана Кирова. Депутатката на Борисов стана известна с това, че е женена за сина на жертвата и с изцепката си, че "шефлова", а не шлифова закони в интервю пред Нова ТВ.

Николай Коцев от ГЕРБ, който не можа да отговори кога България се е освободила от турско робство, но явно има магически качества в спестяването на пари. Оказа се, че депутатът е закупил гора, нива и ливади край родната Враца, които платил с пари от заплатата си на народен представител. Коцев има две кредитни карти, всяка с лимит от 35 хил. лв., показа проверка на столичен вестник. Колегата му Николай Петков, който влезе в парламента от пловдивския избирателен район, също е застрашен от изгонване заради провала на частичните избори в Калофер.

„Мълчанието на агнетата” обаче е сред основните причина за шкартирането на депутатите от ГЕРБ. Преди ваканцията на политиците бе направено проучване, според което 26 депутати не са взимали думата никога през последните три години. 16 от тях се оказаха хора на ГЕРБ.

Борисов на няколко пъти е говорил с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и със заместника й Анастас Анастасов да се стегнат редиците, но и двамата вдигнаха ръце от колегите си. Най-вероятната причина за безделието в ГЕРБ е шестото чувство на потенциалните жертви догодина. Знаейки, че най-вероятно ще изхвърчат от парламента през 2013 г., са го ударили на купон и на уреждане на лични въпроси, взимайки тлъсти заплати. 

Не се очертават промени при известните имена в ГЕРБ и те ще останат да коват закони. Едно от спорните имена - Лъчезар Иванов, засега запазва мястото си. Сред депутатите, за които се говори, че по различни причини може да се разделят с парламента, са зам.-шефът на групата Тодор Димитров /Разград/, Валентин Микев /Кюстендил/, Ивелин Николов /Плевен/, Павел Димитров /Варна/, Фани Христова /Хасково/, Иван Петров /Хасково/, Христо Христов /Велико Търново/.

В централата на ГЕРБ пък се завъртяха имената на бъдещите депутати в парламентарната група. Добро място в някоя от софийските листи ще бъде предложено на шефа на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Партийните началници харесали работата още на Вася Пешева от Кюстендил, както и на новата областна лидерка в Благоевград Даниела Савеклиева.